Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 15:00 - Безобразията на изборите, които управляващите провокираха, ще им се стоварят обратно върху главите
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 953 Коментари: 1 Гласове:
1



Това действително са най-лошите избори у нас за последните 20 години, каза в интервю за Агенция “Фокус” социологът д-р Венелин Стойчев от Гражданска мрежа за модерна политика. „Тези избори са някаква кошмарна драма на абсурда, в която участват героите на Алеко Константинов, които са запазили манталитета си, но са въоръжени с модерни СРС-та, мобилни телефони и лаптопи. За мен няма съмнение, че това са най-лошите избори. Въпросът е защо са толкова лоши. И мисля, че Изборният кодекс е една от причините за това. Защото помните, че управляващите заявиха след парламентарните избори, че първата им законодателна инициатива ще е промяната на изборното законодателство. Не спазиха обещанието си, игнорираха мнението на експертите, затвориха се и на тъмно сами си изкомпилираха един еклектичен Изборен кодекс, който след това силово наложиха в парламента, оставайки глухи за много смислени предложения, които дадоха политици, представители на гражданския сектор, на академичните среди, външни наблюдатели”, каза Венелин Стойчев.
По думите му - от друга страна - стои въпросът с администрирането на изборния процес. „Административното организиране на изборите е чист като сълза израз на административната култура, която ГЕРБ като партия, имитирайки битовите рефлекси на премиера, налага през последните години. Когато формализираните процедури, институционалните отношения, кодифицираните практики, са подмолно подменени с лични обвъзраности, с разпореждане по телефона, събиране на министри по магистралите, назначаване на семейни приятелки и ритане с Вучката, тогава се разяжда не просто демокрацията, а изобщо носещите структури на модерната държавност. Аналогиите с тоталитарните режими на Мусолини, Сталин и Хитлер мога да ги изредя в резюме, ако имам стотина страници”, каза д-р Венелин Стойчев.
На трето място идва въпросът - какви са ефектите от толкова лоши избори. „За мен това е най-важният въпрос. И управляващите трябва да си дадат сметка, че безобразията, които провокираха, ще им се стоварят обратно върху главите, защото, заслепени от високомерието си, те в момента пеят на висок глас в лавиноопасна зона - когато системно по най-лицемерен и безпардонен начин силовашки затлачваш каналите за гражданско участие на светло, чрез политиката, чрез институциите на демокрацията, тогава не се знае кога и какво ще изскочи от тъмното. Исторически примери за това – бол”, коментира социологът д-р Венелин Стойчев.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. mrpavlov - Спекулации и пак спекулации....
26.10.2011 16:08
Да, вярно е, че организацията беше супер лоша, няма ли сме такива избори, дори от ГЕРБ го признаха. Сега лично аз виждам нещата от друг ъгъл. До сега не са правени избори 2 в 1, само са предлагани, но никой от управляващите, никога не се е наемал да направи такива избори. Като за пръв път мисля че е нормално да има някакво объркване, както в администрацията така и при гражданите, някои от които трябваше да гласуват с 4 бюлетини. Сега тези които постоянно мрънкат, че парите в държавата се харчат безобразно, сега трябва да си кажат "Абе.. объркване имаше, ама спестихме 20 млн., на държавата". Нали? :)

Също така видях много репортажи, в които от много секции казаха че до 11ч не е отишъл никой. Така че е нормално когато се струпат всички наведнъж да се образуват опашки!

Странното е, че от БСП бяха ядосани, от една страна, че много хора не са могли да гласуват, а от друга страна също са ядосани, че времето за гласуване беше удължено на места с 2 часа... :)

За мен лично е много по - важно, че този път нямаше турски автобуси с "туристи", нямаше и "починали" които да фигурират в списъците и т.н.

Не знам Станишев, какво има в предвид, че българите гласуват от страх.. аз не гласувах от страх, а гласувах с доверие. Лошата организация на един вид избори, които за пръв път се правят в нашата история, не означава лошо управление на държавата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1736027
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив