Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 14:54 - Дянков: Ако протестирате ви режа парите!
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 798 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2011 14:56


 image  Финансовият министър Симеон Дянков заплаши парите, заложени за зърнопроизводство в бюджет 2012, да бъдат пренасочени към други сектори, в случай че започнат протести в страната. Отговорът идва на фона на изявлението сутринта на асоциацията на зърнопроизводителите, която обяви готовност за безсрочни стачки във всички градове.  
Днес Дянков каза след заседание на Министерския съвет, че се надява зърнопроизводителите да бъдат "достатъчно разумни" да не блокират страната. "Ако обаче решат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори", каза министърът, допълвайки, че вероятно животновъдите "ще са много радостни", ако получат допълнително пари.

Дянков заяви, че не е имало намерение да се дават допълнителни 230 млн. лева за зърнопроизводителите, както твърдят от сектора. Според него става въпрос за преразпределение на парите в рамките на бюджет, който е идентичен с този за настоящата година. Целта на правителството пък била да се отделят средства за подпомагане и на други сектори от селското стопанство- животновъди, производители на зеленчуци и др.

Зърнопроизводителите и други големи земеделски организации обаче твърдят точно обратното. Според тях през септември министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков са подписали споразумение с всички браншови организации в селското стопанство, според което подпомагането на сектора през тази година трябва да бъде за 570 млн. лв. Сега в проектобюджета са заложени 340 млн. лв.

Подобна теза беше потвърдена и от земеделския министър Мирослав Найденов, който обяви, че се обмисля продажбата на земя и други активи, за да се осигурят обещаните средства - идея, която днес зърнопроизводителите определиха като "задкулисно продаване на част от територията на Република България". "Предприемането на такъв ход като антикризисна мярка при наличие на други възможности е престъпление, граничещо с национално предателство", казват в декларацията си фермерите.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735852
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив