Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 19:08 - Кадафи ще бъде погребан на тайно място по обичаите на исляма
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
0




  image

Последните минути от живота на 69-годишния Кадафи

Погребението на бившия либийски лидер Муамар Кадафи ще бъде извършено по мюсюлманския обичай.
Той обаче ще бъде погребан на тайно място, тъй като новите власти се опасяват, че гробът му може да се превърне в място за поклонение на неговите привърженици, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитирайки представители на Преходния национален съвет.

Според информация на "Ройтерс" погребението ще се състои днес следобед.

В събота Преходният национален съвет официално ще обяви освобождението на Либия от 42-годишното управление на Кадафи.

Полковникът бе убит вчера в родния си град Сирт, малко след като той бе превзет от силите на новата власт в Либия.

Премиерът на временното правителство Махмуд Джибрил разказа подробности за смъртта на полковника.

Според него Кадафи е бил заловен жив. Той е бил изваден от канализационна тръба, където се е криел, и не се е съпротивлявал. При преместването му е бил ранен в ръката, след което е бил качен в автомобил, за да бъде откаран в болница.

Колата е попаднала под кръстосан огън, в резултат на който Кадафи е бил ранен и в главата. Смъртта е настъпила минути, преди автомобилът да стигне до болницата. Джибрил каза, че не имало заповед за ликвидирането на бившия либийски лидер.

Според прочетената от Джибрил медицинска експертиза не е ясно дали фаталният куршум е бил изстрелян от привържениците или противниците на Кадафи.

Въпреки изявлението на Джибрил, медиите вчера разпространиха снимки и видеоматериали, на които се вижда как войници, вероятно от ПНС, влачат тялото на окървавения Кадафи, удрят го и го блъскат. Тези кадри може да разпалят неговите симпатизанти, предупреждава "Ройтерс".

При вика на някой: "Запазете го жив", полковникът изчезва от кадър и проехтяват изстрели.

Малко преди Джибрил да спомене за версията за кръстосан огън, представител на ПНС разказа пред репортер на "Ройтерс": "Докато го отвеждаха, те го биеха и после го убиха. Не е изключено той да се е съпротивлявал."

Ръководителят на личната стража на Кадафи заяви, че конвоят на бившия лидер е претърпял въздушни удари. "Аз бях с Кадафи и Абу Бакр Юнуси Джабр (лидерът на армията на Кадафи) и с около четирима доброволци", разказа Мансур Дау пред тв "Ал Арабия". Той обаче не е видял последните моменти от живота на своя лидер, тъй като е изпаднал в безсъзнание от рана.

"Ройтерс" съобщава, че цяла нощ в Сирт са продължили повсеместните празненства в Либия по случай смъртта на диктатора. Радостни бойци от страната на преходната власт са стреляли и са крещели "Бог е велик". Други са написали по парапетите на магистрала извън Сирт: "Кадафи бе заловен тук".


Тагове:   Муамар Кадафи,   Либия,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735860
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив