Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 10:52 - Европа се раздели, но спаси еврото
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 1329 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 09.12.2011 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"17 + 6" - това е новата междуправителствена формация, която ще се оформи по правилата,  предложени от Франция и Германия.

Еврото е спасено, но с цената на разделянето на Европа. След 10-часови преговори снощи Великобритания и Унгария наложиха вето на плана на Германия и Франция за реформиране на Съюза и така страните от еврозоната решиха да направят нов бюджетно-данъчен съюз, по подобие на Шенгенския договор. В него ще могат да влязат всички страни от Общността, които покриват икономическите изисквания - включително и България.

„17 + 6” - това е новата междуправителствена формация,

която ще се оформи по правилата,  предложени от Франция и Германия за опазване на единната европейска валута и защита на  икономиките от ударите на финансовата криза.

"Бихме предпочели да направим реформите заедно с всички 27 страни членки. Това обаче е невъзможно заради позицията на нашите британски приятели", зави френският президент Никола Саркози.

Британският премиер Дейвид Камерън отговори, че предложеното споразумение не е в интерес на страната му.

Той определи решението като „трудно, но правилно”

В групата на 17 от еврозоната могат да влязат още 6 страни. На практика извън нея ще останат Великобритания и Унгария, а Швеция и Чешката република ще се консултират с националните си парламенти.

България не е в еврозоната но ако беше, би могла да влезе в групата на отличниците, тъй като покрива параметрите, които изискват  Берлин и Париж.

Последната дума от текста трябва да бъде написана до март

На срещата стана ясно още, че след като ЕС се отказа да принуждава частните банки да участват във финансирането на програмите за стабилност на Съюза, тези пари ще идват от МВФ.

За тази цел страните от еврозоната обмислят да налеят във Фонда допълнителни 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните страни от европейския валутен съюз.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги пък определи като много добър резултат за еврозоната взетите от евролидерите решения.



Тагове:   съюз,   еврозона,   ЕС,   Европа,   евро,   валута,   лидери,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. lyubomircholakov - Дали затова САЩ прекратиха внос...
09.12.2011 11:20
Дали затова САЩ прекратиха вноските си в МВФ?
цитирай
2. panazea - Какво са спасили ,
10.12.2011 14:06
бъдещето ще покаже !
цитирай
3. lyubomirstoykov - И България може да влезе
10.12.2011 21:04
Може да сме готови, но повероятно още не сме, но със сигурност, се отвори ново поле за изяви на ГЕРБ - да направи както на него му е угодно конституционни промени, като ни обяснява че точно това иска европейския съюз.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735610
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив