Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 14:35 - Стефан Данаилов: Мислех Борисов за мъжко момче, но съм се излъгал
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
0



Общата сума инвестирана за подпомагане дейността на училищата по изкуствата и културата от 2005-2009 г. е 89 013 950 лв.

image

Стефан Данаилов е инвестирал над 89 млн. лв. за училищата по изкуствата по времето, в което е бил министър на културата в правителството на Тройната коалиция, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Мислех, че премиерът Бойко Борисов е мъжко момче, но явно съм се излъгал. Чух как толкова си е изпуснал нервите при поредното рязане на ленти на нещо започнато от друг, че чак ми е направил комплимент - наричайки ме „това момче”, за което му благодаря. По-лошо е, че някой от екипа му е подал грешна информация и той показва за вярно желаното - без да се съобразява с истината. Не аз, а публикуваните в отчета на правителството на тройната коалиция цифри говорят съвсем друго”, коментира Данаилов.

Той заяви, че с влизането си в Министерството на културата са си поставили за цел чрез системно увеличаване на средствата за обучение на кадри в училищата по изкуствата и културата да ги превърнат в атрактивно място за подготовка и реализация на талантите в България. От 13 милиона лева за 2005г. делът в годишния бюджет на МК за образование през 2009 г. е нараснал на 22, 7 мил. лв. Броят на училищата по изкуствата през тези 4 години е нараснал на 23.

„По наше предложение бе прието предложение за изменение в Закона за народна просвета, които регламентираха приема в тях от първи, трети, осми и девети клас.

Усъвършенствахме Наредбата за условията и реда за социална закрила на деца с изявени дарби и отпускахме ежегодни стипендии и еднократни творчески помощи на 785 деца за участие в майсторски класове и пленери. Съвместно с НФ”Култура” осигурихме 103 десетмесечни стипендии в чужбина.

Осъвременихме Списъка на признатите професии по актуалните специалности поп и джаз пеене, модерни танци, компютърна графика, илюстрация и оформяне на книгата. Възобновихме приема на ученици за професията лютиер.

Средните училища по изкуствата получиха статут на национални училища по изкуствата.
Изградихме и обзаведохме нова сграда на СХУПИ „Св. Лука”-София. По съвместни проекти с други институции извършихме ремонти, преустроихме помещения и обзаведохме Национално училище за фолклорни изкуства „Ф.Кутев”- Котел; СХУ за приложни изкуства „Проф.В.Колев”-Троян; СХУ за приложни изкуства -Трявна; НУМСИ” Панчо Владигеров”-Бургас;

Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил философ”-София; Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език по култура –София; НУ за изящни изкуства ”Ил.Петров”-София.; НУ за музика и танцови изкуства”Д.Петков” –Пловдив; НУ за изкуства ”Веселин Стоянов”-Русе; НУ за изкуства „П.Пипков” – Плевен; Национално училище за танцови изкуства – София; НУ за фолклорни изкуства- Широка лъка; НХГ „Дим. Добрович”-Сливен и Професионална гимназия по каменообработване-с. Кунино.

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография- София също е сред тези училища. Направихме проект в два етапа. Първият бе основен ремонт на сградата с лаборатории и кабинети, където се усвоява основната им професия за 200 000 лв. Закупихме съвременна техника „Хайделберг” за обучение на бъдещите полиграфисти за 500 000 лв.

Вторият етап включваше основен ремонт на сградата с учебните класни стаи, но времето не ни стигна … а и нямахме навика на всеки етап да режем лентички с фанфари.

Във всички 23 училища по изкуствата и културата бяха обзаведени компютърни зали с лаптопи, скенери, принтери, сървъри, мултимедийни проектори, копирни машини. Проектът финансирахме съвместно от държавната агенция за развитие на информационните технологии и МОН.

Подписахме и започнахме реализацията на първия си проект за публично-частно партньорство с представители на „ФИЛИПС” – за България за адекватно осветление в училищата по изкуствата, подходящо за ателиетата за творческа работа на децата на стойност 40 000 лв.

Общата сума инвестирана за подпомагане дейността на училищата по изкуствата и културата от 2005-2009 г. е 89 013 950 лв.
Пожелавам на сега управляващите да могат да се похвалят с такъв резултат в края на своя мандат”, заяви Стефан Данаилов.





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734174
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив