Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 13:13 - Могат ли американците да познаят резултатите от изборите за български президент
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 934 Коментари: 1 Гласове:
1




  image

image

В политическите науки, както и в социологията, по традиция се приема, че гласуването е свързано с рационален избор. Изследователите изглеждат убедени, че хората правят своя политически избор като пресяват важната информация и не се влияят от незначителни и странични съображения. Гласуването обаче съвсем не е чак толкова еднозначен и ясен процес. Информацията, която идва от вестници, радио, телевизия, интернет засипва хората с факти, клюки, цитати, интервюта, снимки и какво ли не още. Когато човек е затрупан с толкова много информация, че не може да се да се справи с нея, той започва да пести време и усилия и опростява процеса на вземане на решение като търси по-пряк път до крайния резултат.

Изследването, предоставено на Дневник от авторите му, е проведено по проект, финансиран от Европейската асоциация по социална психология – Подпомагане на регионални изследователски инициативи. Негови автори са Александър Тодоров - (университет Принстън, Кръстина Петкова, Пепка Бояджиева - Българска социологическа асоциация. Авторите изказват благодарност на социологическа агенция Алфа Рисърч за включването на въпроса в тяхно представително изследване. Изказват благодарност и на Цветка Тодорова за предоставянето на снимките на кандидатите.


В последните години се появиха редица изследвания, които показват наличието на взаимовръзка между различни форми на невербални, визулни знаци и политическите предпочитания. Например оказва се, че невербалната реакция, като жестове и мимика, от страна на политиците на важни събития, отразени в медиите, оказва силно влияние върху начина, по който ги възприемат гласоподавателите. 

Изследванията показват също, че хората почти светкавично формират впечатленията си за даден човек само от едни бърз поглед върху неговото лице. По-конкретно – в някои западни страни и в САЩ са правени изследвания, които показват, че на основата на впечатленията на хората за кандидатите, изградени единствено върху техни снимки, могат да се предсказват резултатите от избори.

В настоящето изследване ние решихме да проверим дали и у нас резултатите от предстоящите президентски избори могат да се предскажат чрез оценка на личностните качества на кандидатите на основата на техните снимки.

С други думи участниците в изследването трябваше да оценяват личностните качества на кандидатите за президенти, гледайки техни портрети. За да отхвърлим вероятността участниците вече да познават лицата на кандидатите, да имат допълнителна информация за техните качества или за предизборната обстановка в страната, ние решихме данните за оценката на личностните черти на кандидатите за български президент да се съберат в Съединените щати.

image

Фотограф: Юлия Лазарова

image



Изследването имаше две фази. В първата фаза задачата бе да се определят кои, според българите, са най-важните личностни качества за един президент. За целта 140 души (различни по пол, възраст и образование) от 7 града в страната в свободен текст изредиха, кои според тях, са най-важните качества на един президент. Тези данни бяха обработени и за най-важни се приеха всички качества, които бяха посочени от най-малко 25 души. Това са честен (некорумпиран), надпартиен, защитаващ националните интереси, образован (компетентен), решителен, представителен, общителен (симпатичен).

След това, в представително социологическо изследване за всяко едно от тези качества 1040 анкетирани трябваше да отбележат доколко важно, според тях, е българският президент да го притежава – от никак не е важно – до изключително важно*. След статистическа обработка (факторен анализ) се обособиха 4 основни черти в следната последователност по важност според българските гласоподаватели.

- честност (некорумпираност)
- компетентност
- общителност (симпатичност)
- решителност

Във втората фаза изследването се пренесе на американска територия. На участниците в експеримента, (184 американци, включили се доброволно в изследването по интернет, средна възраст 38,4 години), които очевидно не познават българските кандидати, на компютърен екран бяха показани черно бели снимки (без имената) на всички 18 кандидат-президента* ..

Беше обяснено, че това са хора, които се кандидатират за политически пост без да се споменава, че става дума за България.. Те трябваше да оценят всеки образ, който виждат на екрана по 4-те качества – доколко честен и некорумпиран им изглежда човекът от снимката, доколко компетентен изглежда и т.н.

Освен това участниците в експеримента отговаряха и на хипотетичен въпрос "Бихте ли гласували за този човек?" Всички отговори се дават по 7 степенна скала – от "изглежда съвсем честен" до "въобще не изглежда честен", от "напълно съм сигурен, че ще гласувам за този човек" до "напълно съм сигурен, че няма да гласувам за него" и така за всеки въпрос.

За да се избегне каквато и да е пристрастност, различни групи отговаряха за различните качества и то в разбъркан ред на показване на образите на екрана. Например една група (средно от 35-40 души) отговаря доколко компетентен е образът на екрана, друга група доколко честен е,  трета група доколко са склонни да гласуват за него.

Кой изглежда най-честен (некорумпиран) според американците? 

image

Фотограф: Георги Кожухаров

image


- Меглена Кунева
- Росен Плевнелиев
- Венцислав Йосифов
- Светослав Витков
- Николай Василев


Кой изглежда  най-общителен (симпатичен, представителен)?

image

Фотограф: Цветелина Ангелова

image


- Светослав Витков
- Росен Плевнелиев
- Меглена Кунева
- Румен Христов
- Ивайло Калфин


Кой изглежда най-компетентен?

image

image


- Меглена Кунева
- Ивайло  Калфин
- Росен Плевнелиев
- Сали Шабан
- Волен Сидеров



Кой изглежда най-решителен?


image

Фотограф: Юлия Лазарова

image


- Алексей Петров
- Волен Сидеров
- Сaли Шабан
- Павел Чернев
- Румен Христов


За кого биха гласували американците?

image

Фотограф: Анелия Николова

image


- Росен Плевнелиев
- Меглена Кунева
- Мария Капон
- Ивайло Калфин
- Волен Сидеров


Кого биха избрали българите, ако гласуват, отчитайки качествата, които смятат за най-важни за президента?

Получените данни бяха обработени със статистически методи (регресионен модел) с цел да се определи вероятността за кого би се гласувало ако при избора си гласоподавателите се ръководят от качествата, които смятат, че българският президент трябва да притежава.

Резултатите показаха, че първата тройка е в последователност:

1. Меглена Кунева

2. Росен Плевнелиев

3. Ивайло Калфин. 


image

image



Но ние добре знаем, че когато гласуват хората се ръководят от различни мотиви - партийна принадлежност и лоялност, желание да бъдеш с победителите, лични интереси и т.н. Подобни мотиви не е изключено да повлияят върху картината, която нашите резултати показват. Това само би потвърдило, че когато гласуваме, ние следваме не само нашия разум, но и нашите емоции.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. kapito - мдаммм, така стоят нещата.
20.10.2011 17:25
мдаммм, така стоят нещата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733790
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив