Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2011 16:23 - СЕМ ще глоби ТВ7 заради "патетичното" слово на Бареков срещу фермерите
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.12.2011 16:23


image






Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да глоби телевизия ТВ7, част от медийната група на Делян Пеевски, заради прословутата "реч" на журналиста от телевизията Николай Бареков, посветена на протестите на зърнопроизводителите в столицата. В нея с революционен плам Бареков изсипа огън и жупел върху селяните и тракторите им, които пречели на почтените софиянци като него да си гледат работата.

 

 Впоследствие след взрива от възмущение в интернет-пространството, журналистът неуспешно се опита да замаже изказването си, като се причисли градската интелигенция с корен в селото.

 

 Членовете на СЕМ се позовават на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), според който е недопустимо насаждането на нетърпимост в обществото. Председателят на съвета доц. Георги Лозанов посочи, че членовете са взели предвид частта от изказването на журналисти, където в прав текст се призовава за война на гражданите срещу селяните.

 

 Самият Лозанов, който неведнъж е казвал, че е против намесата на регулаторния орган в свободата на медийното слово, обясни, че е гласувал за санкцията "разколебан", но е взел предвид силната обществена реакция.

 

 Глобата е между 3 хиляди и 20 хиляди лева и конкретният й размер ще бъде определен от председателя на СЕМ.

 

 На заседанието на СЕМ, което бе открито за медии, тихо и мистериозно присъстваше бившият служител на ДАНС, бизнесмен и подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров. По-късно той обясни присъствието си с това, че се почувствал засегнат от речта на Бареков, който неколкократно направи алюзии между тракторите на зърнопроизводителите и Трактора, какъвто е прякорът на Петров.

 

 Пред журналистите "лоялният гражданин", както сам Петров се нарече преди няколко години, обясни, че е присъствал на заседанието от лоялност към зърнопроизводителите.

 

 Алексей Петров продължи с медийни разсъждения, като коментира някогашните си връзки с жълтите издания. Той заяви, че всъщност два пъти е общувал с представители на този тип медии.

 

 Първия път поводът бил чисто човешки, втория – служебен. В дъното на човешкия повод бил отново Николай Бареков, който помолил Петров да "тушира" писания за него и семейството му. Впоследствие Бареков дори го почерпил за добре свършената работа.

 

 Във втория случай Алексей Петров общувал с Недялко Недялков, който в момента е съдружник с Любомир Павлов и Огнян Донев във всекидневното издание "България днес". Поводът бил служебен, но отказа да каже какъв е, защото "би било несериозно".

 

 За сайта "Опасните", чийто предполагаем автор Огнян Стефанов бе пребит, Алексей Петров каза, че е бил разкрит от журналисти от жълтата преса.

 В качеството си на експерт по националната сигурност Петров даде и мнението си за зачестилите палежи в последните седмици. Те можели да се разглеждат като отклоняване на вниманието на хората от важни въпроси като икономическото положение, бюджета и т. н.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729750
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив