Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 15:07 - Синдикатите обявиха война на кабинета “Борисов”
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 2321 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КНСБ и КТ "Подкрепа" бойкотират диалога с правителството и подготвят национална стачка, Дянков излъгал профсъюзите за пенсионната възраст  
image

Лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров са излъгани от финансовия министър Симеон Дянков с празни обещания да не се пипа пенсионната възраст догодина.

Българските синдикати на практика днес обявиха война на кабинета “Борисов”. КНСБ и КТ “Подкрепа” се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде агенция “Фокус”. Двата профсъюза организират национална демонстрация пред парламента и митинг-шествие на 30 ноември от 11.00 часа. Причината е несъгласието с пенсионната реформа, обявена от Министерския съвет, както и отнемането на класовете. Ръководствата на КТ “Подкрепа” и КНСБ изразяват и пълна подкрепа за национални ефективни стачни действия в българските железници.

Но това не е всичко, защото профсъюзите планират и обща национална стачка в България. “Синдикатите започват събирането на подписка за ефективни стачни действия в цялата страна”, обяви президентът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев след съвместно заседание на националните стачни комитети и ръководствата на двата синдиката.

“Нарушаването на споразумението между синдикатите и правителството от ноември 2010 година, изпразването от съдържание на социалния диалог, опитът да се отнеме допълнителното трудово възнаграждение на работниците – клас, както и предложението за увеличение на възрастта на пенсиониране от 2012-а са конкретните причини за радикалните действия на синдикатите”, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двата синдиката оттеглят делегатите си от Тристранката, което на практика означава, че НСТС преустановява своето съществуване. “Преустановяваме участието си докато не видим желание у управляващите да изпълнят със съдържание и смисъл съвета”, коментира Пламен Димитров. Според него продължава неоправданото нарушаване на трудови и синдикални права в България.

image

Утре синдикатите ще уведомят с писмо министър-председателя Бойко Борисов за напускането на НСТС. Те ще поискат и лична среща с премиера, уточни Константин Тренчев. Той допълни, че ще бъдат уведомени и всички международни синдикални централи.

“За нас е категорично неприемливо и недопустимо да се подминава диалогът по такъв безпардонен начин, както се опитва да направи това министър Симеон Дянков”, заяви по-рано днес в предаването “Неделя 150″ на БНР Пламен Димитров. Той лично е питал министъра на финансите няколко пъти дали има такива намерения да гласува “това нещо с пенсионната възраст” и Дянков е заявил, че “няма такива неща да се правят”. По-късно – след заседанието общото заседание на КНСБ и КТ “Подкрепа”, Димитров разказа и как точно го е излъгал вицето Дянков. “Лично аз обвинявам министър Дянков в лъжа. На два пъти в НСТС поставях въпроса дали правителството и лично той има намерение да променя нещо в пенсионната система. Отговорът беше – не. Два дни по-късно зам.-финансовият министър Владислав Горанов обясни в парламента вариантите на промени. Това е подценяване и обезсмисляне на НСТС”, обясни шефът на КНСБ. “Навсякъде промените се правят плавно и точно така го планирахме и ние. Но сега изведнъж се казва друго. Аз започвам да се шашвам от това, че няма предвидимост на този, който взима решенията” – така Константин Тренчев подкрепи колегата си Димитров.

Според лидера на КНСБ драматичното намаление на вноските през последните години е довело пенсионната системата до състояние, в което 60% от нейните разходи се финансират от данъците, а не от осигурителни вноски, както би трябвало да бъде. “Затова продължаваме да твърдим, че финансовите проблеми на пенсионното осигуряване, на цялата система, минава през увеличение на приходите”, добави още председателят на КНСБ.

Преди това в “Неделя 150″ Константин Тренчев обвини финансовия министър Дянков, че само гледа как да реже разходите в бюджета, без да увеличава приходите.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. lisa19 - Мдааааа...
20.11.2011 15:29
Мисля си, колко трудов стаж има един парламентарист ако е избран три пъти последователно. Стои си човечеца по цял ден в парламента и се чуди евентуално как да "оправи" състоянието на българите, които или са безработни или наистина работят. В същото време си има фирма от която получава дивиденти, а други се чудят как да връзват двата края, защото са теглили кредит, който естествено трябва да се изплаща. Ами ако го съкратят? К,во правим??? Как ще натрупа трудов стаж един безработен? А защо един пенсионер направил години да не се пенсионира когато трябва, но не и на 67 години, защото може и да не дочака тези години. Ами като пенсионира на 60 например и е работил усърдно защо да не си почине човека след този труд и то заслужен с добра пенсия естествено. В същото време освобождава място за друг млад човек, който е на улицата и е безработен. Или аз нещо не мисля както трябва или съм далеч от истината на тези, които мислят за "оправянето" ни. Абе нещо много ми е неразбрано. Така или иначе, нещо не е наред.
цитирай
2. apostapostoloff - Ситуацията ми напомни за една реплика
20.11.2011 15:51
от "Вилна зона":

- Вуйчо, тури му крак!
цитирай
3. анонимен - това го няма никъде из европа, което ...
20.11.2011 16:13
това го няма никъде из европа,което става в българия.това направо е унижение за българина да живве принудително в мизерия,защото демек имало криза.братя,държвата не се грижи икономиката да работи,върши се огромно ограбване.правителството не създава добри и законни условия икономиката да работи,затова няма работа за хората,а те това не ги интересува,гледат за тях да им е добре.
цитирай
4. plushok - Възмутително е това ....
20.11.2011 19:32
Дано синдикатите успеят да се наложат този път.
Против съм да се вдигат минималните пенсии. Това са хора, които имат под 10-години трудов стаж и получават минималната пенсия колкото да не е без хич. Защо всички трябва да работят още година или две за хора, които когато е трябвало - не са работили, а сега искат пари?
Поради възрастта ми съм лично засегната от ставащото безумие.
Защо няма пари в НОИ? Защото са окрадени.
Защо не постъпват пари от осигуровки? Защото именно бизнесът внася минимални вноски и плаща останалото под масата.
Защо има сива икономика? Ами защото унищожиха тази, която работеше на светло.
Защо разпродадоха ВиК, тока, комбинатите и всичко печелившо? За да приберат дивиденти. А сега реват, че няма пари.

Време е вече всички да се вдигнат и реално да протестират срещу произвола на правителството и оня фирмаджия с пицата дето се прави на министър.
цитирай
5. анонимен - Синдикати ли ?
21.11.2011 19:21
Дами и господа,
повече от 10 г. се занимавам със синдикализъм и да знаете това е пълна глупост в БГ - шефовете на синдикатите много отдавна играят с политиците, участват в избори, плащат им, закрилят ги ... а синдикалните членове се топят ежеминутно !
Тези тъпанари само заплашват със стачки, ама къде бяха досега, че не защитиха или не провокираха реформи в БГ, защо чак сега се напъват ?
Така не се прави, нещата трябва да се посрещат навреме, а не когато е станало безнадеждно, тогава няма спасение каквото и да направиш ...
Ама и обикновеният човек не иска да членува активно в синдикат, а само чака някой да му свърши работата, но това са глупости, така няма да стане и това го виждаме всеки ден, ама не се научихме и това си е !
Заради всичко това ще напусна синдикалното движение, писна ми от продажни типове !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735134
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив