Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 16:11 - КНСБ: Дянков взриви социалния мир
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
2



Синдикатът стяга национална стачка срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране веднага след Нова година image  

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров поведението на Симеон Дянков наистина сложи последните капки в дълго пълнената чаша на недоволство. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВ

Синдикалните организации на КНСБ подготвят национална стачка, стана ясно след съвместното заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на КНСБ. Те се събраха на извънредна среща днес заради намерението на Министерството на финансите да увеличи възрастта за пенсиониране с една година още от първи януари. От КНСБ са подготвили предложение към лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев за организиране на съвместна протестна демонстрация в деня, в който Народното събрание гледа предложението за увеличаване на пенсионната възраст

“Поведението на министъра на финансите Симеон Дянков наистина сложи последните капки в дълго пълнената чаша на недоволство и взриви социалния мир.” Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция след заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на Конфедерацията.

Според Димитров няма никакви основания да бъде нарушавано споразумението за развитието на пенсионната система, като се увеличи пенсионната възраст с една година още от 2012 година. “Има начин откъде да се вземат пари за увеличение на пенсиите, без това да значи ограничаване на условията за достъп до пенсиониране. Увеличението на пенсиите е проблем на бюджета”, каза Димитров. От КНСБ посочиха две неизпълнени точки от споразумението за развитие на пенсионната реформа. Едното неизпълнение е свързано с криминализирането на укриването и неплащането на осигурителни вноски, което е трябвало да стане от 1 януари 2011 година.

“Ние сме свидетели на предложения на изпълнителната власт, които утежняват разходната част на бюджета на Държавното обществено осигуряване с непремерени действия за несвойнствени плащания – вдовишките добавки”, посочи Пламен Димитров. Той припомни, че според разчетите на финансовото министерство с увеличението на пенсионната възраст с една година от 2012-а ще бъдат икономисани около 70 милиона лева, за да се платят с 9 лева повече на пенсионерите с най-ниски пенсии. Димитров заяви, че през последните 10 години същите хора, за които сега се готви “нова тесла”, са понесли най-сериозните удари от пенсионната реформа. По думите му – в условията на задълбочаваща се криза, увеличаване на безработица и спад на заетостта, няма как да се иска хората да работят повече, тъй като на практика няма работни места. Очакванията да има струпване на кандидат-пенсионери, които са изпълнили условията на НОИ, са повече от реалистични, посочи Димитров.

От КНСБ определиха като противоконституционен начина, по който се подготвя внасянето на измененията в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване. От КНСБ настояват за реакция на всички парламентарни групи и институции, в това число и президентът да заяви, дали е готов да наложи вето.

Ръководството на синдиката оставя в ръцете на премиера да прецени дали да поиска оставката на Дянков, но тяхната оценка е негативна. Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, заяви, че мотивацията на служителите на БДЖ за участие в стачката на 24 ноември от ден на ден нараства.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734884
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив