Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 07:23 - Майки ще протестират пред парламента заради действия на НОИ
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
0




image   Майки ще протестират пред парламента от 12.00 часа заради действия на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха организаторите. В протестна декларация до Народното събрание жените настояват да се отменят всички Разпореждания на НОИ, свързани с „неправомерното” получаване на майчинство за деца до 2-годишна възраст. Засегнати са над 10 000 български майки.
„Ние не искаме да ни се опрощават сумите, а да се отменят изцяло, защото не считаме, че сме виновни за грешките, допуснати от институциите в държавата. Настояваме отговорността да бъде поета от тези, които допуснаха да съществуват противоречиви, объркващи и двусмислени законови разпоредби”, посочват засегнатите майки. Те настояват още публично да се признае, че жените не са нарушители на закона, а са жертва на безхаберието и безотговорността на чиновниците от Националния осигурителен институт. Жените искат отговорните административни и контролни органи, които не са спрели навреме тези десетки хиляди според тях „нарушения”, да понесат последствията от виновното си и безотговорно поведение.
Сред исканията е и това да се ревизира същността на чл. 53, ал. 4 от КСО, като се състави ясна, точна и недвусмислена формулировка на законовата разпоредба, законодателят да направи съществена разлика между майки, записали децата си на детска ясла и такива, които са ги изоставили в специализирани институции изцяло на грижите и издръжката на държавата.
„Протестираме отново, защото няма да се примирим с несправедливото обвинение, че нарушаваме законите на Република България и че неправомерно сме получавали обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Протестираме, защото вярваме, че народните представители, които ние сме избрали, трябва да защитават нашите права, а не да гласуват двусмислени и объркващи законови разпоредби, заради които в момента сме потърпевши от така създалата се ситуация. Протестираме, защото поради невярна и неточна информация, подадена от НОИ (че майките, неправомерно получавали обезщетения, са само 5 %) се заблуждава цялата българска общественост, нещо повече - умишлено се настройва срещу нас. Протестираме, защото не сме съгласни да се поставя знак за равенство между нас и майки, изоставили децата си в социални домове. Протестираме, защото ние сме достойни и честни граждани на Република България, спазваме и ще спазваме законите на нашата държава, но настояваме те да бъдат точни, ясни и разбираеми за всеки, който трябва да ги спазва”, се посочва още в протестната декларация на майките./Агенция "Фокус"


Тагове:   протест,   майки,   парламент,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735715
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив