Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 06:35 - Всички, които плюеха Илия Павлов, искаха да го използват
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0



Не съжалявам, че работих в “Мултигруп”, защото там видях двете лица на държавата   image 1998 г. Стоян Денчев (вляво) и Илия Павлов на среща с немския посланик (Снимка: Иван ГРИГОРОВ) Стоян Денчев е политик, участвал в различни правителства и партии, без да влиза в конфликти с никого. Той бе съветник и зам.-началник на икономическия отдел в кабинета на Димитър Попов. После бе шеф на отдел “Структурна и технологична политика” в кабинета на СДС начело с Филип Димитров. Стана и главен секретар при управлението на Любен Беров. През 1994 г. бе назначен за посланик на България във Финландия. Същата година стана депутат в 37-ото НС, избран с листата на ДПС, като се издигна до поста зам.-председател на ПГ на ДПС. В периода 1995-1997 г. бе секретар на Обединението за национално спасение. След напускането на ОНС бе поканен за вицепрезидент на “Мултигруп”. В момента е ректор на Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии в София.


- Все още ли сте масон г-н Денчев?
- Вижте, тези неща не се коментират и не мога да си го позволя да го направя. Само ще ви кажа, че не членувам активно от доста години насам. Това е като максимата – на младини е добре да си социалист, а на старини - консерватор. Човек трябва да опита от всичко.

- Вярно ли е, че масонството е “превъзпитание на възрастни хора”?
- Един човек не става масон, като постъпи в дадена организация. Той го носи вътре в себе си. Освен това няма защо да крием и всички знаят, че на принципите на масонството е създадена най-демократичната държава в света – САЩ. И все пак в

масонството има правилник, който ни забранява да коментираме

каквото и да е, а аз, както ви казах, вече не участвам активно.

- А как се запознахте с Илия Павлов?
- Най-интересното е, че с него ме запозна Филип Димитров. Аз работех като началник отдел “Структурна и технологична политика” и той ме извика, за да приема две момчета, които искат да говорят с мен за бизнес проекти. Това бяха Илия Павлов и Виктор Папазов /шеф на Българската фондова борса/. Приех господата, а Илия веднага зачекна състоянието на бизнеса в България и условията за правене на бизнес.

- Разстрелът на Илия Павлов ли “даде сигнал” за разпадане на империята “Мултигруп”?
- По принцип – да. Аз работих там две години. Когато убиха Илия Павлов, аз вече от една година не бях там. Изненадващо бе и за мен това убийство. А иначе Илия Павлов беше много успешен бизнесмен , явление в най-новата история на България. Всичките му слабости и всичките преимущества бяха на човек, който се стреми да се самоусъвършенства и да се издигне и той го постигаше. Интересното беше, че след това всички политици и
всички, които го плюеха приживе, в същото време се стремяха да се докоснат до него, за да бъдат част от тази голяма империя по един или друг начин. Те съумяваха да бъдат поканени на тържества, чествания и годишнини на мултиимперията. С две думи, всеки напираше да се отърка около “Мултигруп” и евентуално да получи някакви средства.

- Дашен ли беше Илия Павлов?
- Да. Той даваше, без много да му мисли.

- Кои хора се възползваха най-вече от неговите услуги?
- Няма да назова конкретни имена, но почти

всички политици по някакъв начин тогава бяха свързани с “Мултигруп”.

За мен този период беше много полезен, защото аз видях държавата от двете й страни. През погледа на големия бизнес, частния, зараждащия се с всичките му слабости и преимущества. А от друга страна имах и гледната точка на държавата.

- Вслушваше ли се във вашите съвети?
- Да. Без да говоря за “опашката на гущера”, аз успях да му внуша една теза, която гласи, че и най-силният бизнес е по-слаб от най-слабата държава. Той имаше предвид този постулат във взаимоотношенията си с държавата. Имаше моменти, разбира се, когато беше твърде самонадеян и правеше това, което е намислил. Но хората на бизнеса трябва да бъдат пробивни и понякога да не се съобразяват с общоприетите стандарти и норми. Е, може да се каже, че се е движил по ръба, но един бизнес се прави, за да печелиш, а не за да станеш благотворителна организация.

- Намеквате за твърдението, че Илия Павлов е искал да купи “Кремиковци?
- Някои го обвиняват, че е застанал на входа и изхода на “Кремиковци”, но защо не застане някой друг? Това е въпрос на интереси. Бизнес се прави, за да печелиш.


Интервю на Александрина РОКАНОВА



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729605
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив