Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 19:03 - Забавена обществена поръчка е сред причините за потопа във Варна
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0




imageАдминистрацията на варненския кмет Кирил Йорданов е сключила договор за почистване на отводнителните шахти в централната част на града само два дни, след като метеоролозите са отправили първите си предупреждения за предстоящата буря по Черноморието. Това става ясно от съдържанието на документи, публикувани в сайта на Агенцията по обществени поръчки (АПО).
На 17 и 18 октомври дъждът буквално потопи Варна, а отводнителната му канализация се оказа непочистена и блокирана.

Обявлението за договора, сключен с дружеството "Никман канал сервиз" ЕООД, е изпратено до АОП на 13 октомври т.г. В същото време, още на 11 октомври от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са обявили "жълт код" в няколко области на страната, сред които е и Варненска. Три дни по-късно кодът вече е "оранжев", което означава , че "времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".

Архивът на АОП показва, че двата едногодишни договора, които "Никман канал сервиз" е имала с Община Варна за почистване на отводнителните шахти на територията й, е изтекъл още на 12 юли т.г..  Те са обхващали районите "Одесос", "Приморски", магистралата за "Зл. пясъци", кв. Виница, вилните зони "Траката" и Евксиноград, курорта  "Св. Константин и Елена", но и районите "Младост", "Вл. Варненчик" и с. Каменар. Общата стойност на двата договора е била 503.3 хил. лв. без ДДС.

"От изтичането на договорите на 12 юли до 17 октомври обаче, никой не е пипал отводнителните шахти в града, а те са били замърсявани с листа, прах, найлонови торбички и какво ли още не", обаснява Димитров.

По думите му, именно в този период, общината е трябвало да използва влиянието на 50% си дял в дружеството ВиК, за да почисти водоприемната система на града и да я подготви за евентуалните изненади на есента. Че това не се е случило, доказа и състоянието, в което Варна се оказа след два дни интензивни валежи в началото на седмицата.

Новият договор

Договорът, сключен с "Никман канал сервиз" на 12 октомври т.г. обхваща само двата градски района "Одесос" и "Приморски" с магистралата за "Златни пясъци", курорта "Св. Константин" и пътя за кв. Виница. Останалите позиции са били обжалвани от втория в класирането - общинското дружество "Жилфонд", което по-късно е оттеглило жалбата си, но въпреки това сключването на договор с "Никман" в момента е невъзможно.

Освен дейностите от миналогодишния договор, в тазгодишния "Никман канал сервиз" поема задължението за "изработка на нестандартни по размер решетки, гривни и капаци и битова площадкова канализация на обекти общинска собственост". То обаче вдига стойността на новия договор до 930 хил. лв. без ДДС.

От документите по провеждането на търга за възлагане на обществената поръчка става ясно, че тя е била обявена още на 20 април т.г. Срокът за подаване на документи за участие в него е приключил на 25 май, а отварянето на офертите е станало на 31 май. Така на практика, участниците в търга са станали ясни още същия ден. Необяснимо защо обаче администрацията на варненския кмет Кирил Йорданов е имала нужда от цели три месеца и половина, за да обяви официално победителя в наддаването.

"Със или без договор, аз имах готовност, но и като варненец аз бях длъжен да помогна в тази ситуация, която наистина беше извънредна, каза за "Дневник" Николай Димитров, собственик на "Никман канал сервиз". Ние имахме готовност да се включим в работата дори и без договор. Но моята фирма не може да се сравнява с едно дружество, като ВиК Варна, в която общината държи половината от дяловете. Аз направих всичко, каквото можех, но ВиК също трябваше да свърши своята част от работата".

Процедурата

По думите на Николов обработката на офертите, подадени за участие в обществената поръчка е била забавена, поради множеството проверки на документи, поискани в хода и от Община Варна. "В крайна сметка, не може сульо и пульо да участва в подобен търг, без да има реална възможност да свърши работата, обяснява той. По тази причина бяха поискани подробни справки за приходите от такава дейност, които отделните фирми са имали през годините".

В хода на напревните проверки се оказало обаче, че като участник в търга общинското дружество "Жилфонд" е декларирало приходи от почистване на градските дерета, което не влиза в изискванията към компаниите, претендиращи за поръчката. По-късно, пак общинското дружество оспорва резултатите от общинския търг, като по този начин бави с цял месец сключването на договор с "Никман канал сервиз" за почистване на районите "Одесос" и "Приморски". Именно те пострадаха най-сериозно проливните дъждове и силния вятър.

"Почти в цялата централна част на Варна дъждовната канализация не е отделена от битовата, а освен това системата е на повече от 30 - 40 години, обясни Димитров. Тогава градът е бил половината от това, което е сега. Тръбите са малки, не могат да поемат количеството вода, което се събира в центъра на града от новите му части. Видях с очите си, как гривните на шахти от битовата канализация излитат на няколко метра височина под напора на водата. А това означава, че цялата канализация е била пълна с дъждовна вода. Всичко това трябва да се подмени". 

След като бави обявяването на победителя в конкурса в продължение на три месеца и половина, на 15 септември заместник - кметът Антон Жожев, като представляващ администрацията на Кирил Йорданов, все пак излиза с решение. След тази дата обаче започва да тече срокът, в който изборът на "Никман канал сервиз" е бил обжалван.

"Не искам да разговарям!"

Потърсихме за мнение и заместник - кмета Антон Жожев. "Не ви познавам, не искам да разговарям!". Така отговори той на въпроса, какви са били причините за повече от тримесечното бавене по вземането на решение, кой ще чисти отводнителните шахти във Варна. 

Още през 2009 г. именно Антон Жожев е бил упълномощен от Кирил Йорданов да организира и провежда всички процедури за възлагане на обществени поръчки. По тази причина и в случая с търга за почистване на канализацията във Варна пак Жожев е бил отговорен за сроковете по провеждане на процедурата, извършването на проверки по документите в подадените офирти и съобразяването с факта, че повече от три месеца Варна не е имала изпълнител, който да почиства отводнителната й канализация.

Пресслужбата на Кирил Йорданов в момента е в отпуск, за участие в предизборната му кампания. За това от там препоръчаха въпросите към Жожев да бъдат отправени по електронна поща, както до него, така и до секретарката на Кирил Йорданов Мирена Маркишка. В рамките на работните дни в четвъртък и петък Маркишка не отговаряше на телефона си. Нито тя, нито Антон Жожев отговориха и на на въпросите, които им бяха изпратени писмено.





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735397
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив