Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 21:51 - Световните лидери приветстваха новината за Кадафи
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0



Призоваха за обединение и създаване на демократична Либия    
 
image

Либийски бежанци в Тунис празнуват новината за смъртта на Кадафи. Снимка: Reuters

Световните лидери приветстваха новината за смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун , че смъртта на Кадафи слага началото на нов исторически етап за Либия.

"Този ден  бележи исторически преход за Либия. Пътят пред Либия и нейния народ ще бъде труден и пълен с предизвикателства. Сега е моментът всички либийци да се обединят", заяви Бан Ки-мун на конференция за устойчивото развитие. Той призова бойците от двете страни да сложат оръжие и да се обединят в името на мира.

"Дойде моментът за възстановяване и излекуване (на раните), за щедрост, а не за отмъщение", подчерта генералният секретар на ООН.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че страната му ще бъде партньор на Либия след смъртта на Кадафи, а мисията на НАТО в африканската държава скоро ще приключи.

"Това отбелязва края на една дълга и болезнена епоха за народа на Либия, който сега има възможността да определи собствената си съдба в една нова и демократична Либия", посочи Обама, цитиран от Ройтерс. Според него смъртта на Кадафи е знаменателна в Арабския свят, където протестите свалиха дългогодишни режими.

"Правилото за железния юмрук неизбежно наближава края си", каза Обама".

Френският президент Никола Саркози нарече смъртта на Муамар Кадафи "важен етап в освобождаването на Либия". Той също изтъкна, цитиран от Франс прес, че към либийците се отваря страница на помирение в единството и свободата.

И германският канцлер Ангела Меркел видя отктиването на мирен път пред Либия след смъртта на доскорошния лидер.

  За британския премиер Дейвид Камерън краят на Кадафи обещава по-добро бъдеще за
либийския народ.

"Хората в Либия днес имат още по-голям шанс след тази новина да изградят силно и демократично бъдеще", се посочва в изявление на Камерън, цитирано от Ройтерс. Той заяви, че е горд от ролята на Великобритания за свалянето на режима.

"Със смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи справедливостта възтържествува", заявиха днес семейства на жертви в атентата над шотландското село Локърби, съобщи Ройтерс. Те изразиха надежда, че сега ще се разкрие кой точно стои зад терористичния акт.

"Надявам се, че Кадафи е в ада заедно с Хитлер", заяви Кати Тедески, чийто съпруг Бил Даниелс е сред 270-те жертви на атентата в самолета през 1988 г.

"Светът е много по-добро място без Кадафи и Либия със сигурност е по-добре без него", казва Боб Монети, чийто 20-годишен син Ричард загинал в експлозията над Локърби.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729941
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив