Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 19:46 - Как се крият данъци в страната на овчарите милионери
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
1



Както си пасяха овцете край варненското с. Любен Каравелово, братята Станислав и Радослав Начеви преди години се оказаха сред 100-те най-печeливши мъже в България.
Едва навършили 20 години, двамата роми разчупиха всички догми и предразсъдъци - цигани без образование от затънтено село - и в същото време най-предприемчивите милионери в страната.
Докато размахваха геги на полето,

Радо и Стенли
управляваха почти 150 акционерни дружества,

еднолични фирми, дружества с ограничена и неограничена отговорност. Те търгуваха с плодове, авточасти, метали, химикали, храни, въртяха барове, ресторанти, магазини, внасяха лимузини, телевизори, перални, туристи, издаваха книги, фактури, навлязоха дори във филмопроизводството...
Десетки счетоводители оперираха всеки ден с милиони с пълномощно от Начеви. Още няколко години и всеки бизнес успех или провал на фамилията щеше да влияе върху настроението на финансовия министър, върху Брутния вътрешен продукт и борсовите котировки.
Овчарите милионери Радо и Стенли Начеви аха да грабнат и Нобеловата награда за икономика, когато няколко данъчни служители внезапно развенчаха мита за ромското чудо от Любен Каравелово.
Оказа се, че 150-те им фирми се управляват само от няколко адреса в София, двамата овчари са подписали документите за собственост срещу жълти стотинки и са се озовали в центъра на огромна афера за кражба на ДДС и укриване на данъци.
Най-просто казано, едни тарикати - реалните собственици на дружествата, крадат милиони и не плащат данъци на държавата, а Радо и Стенли - формални собственици на дружествата,

пасат овцете и не носят никаква отговорност,

защото нямат друга собственост, освен гегите и овчарската колиба на поляната (хонорарът да бъдат вписани като управители, на мига е втечнен и изпит).
Всичко това се случи в далечната 2003 г. А "циганската схема Начеви" така се разчу, че всичко живо в страната се включи в безопасната далавера.
В държава като България, в която кражбата е национален спорт, прехвърлянето на задлъжнели фирми съвсем естествено доби застрашителни размери.
Олигарси, фолкзвезди, естрадни певци, мутри и тарикати масово прехвърляха данъчно бреме, като продаваха на безимотни роми задлъжнелите си фирми. Сменяше се собствеността на дружества, които дължат сериозни данъци на държавата, или пък на други физически и юридически лица. В един момент бизнесът стана трансграничен - нашите започнаха да ползват като "бушони" в аферата и румънски цигани.
Лизинговите компании и банките пък промениха договорите, "за да не изгарят" в схемата.

image Те поставиха условие кредитополучателят да отговаря с подписа си и като физическо лице, както и да ипотекира личен имот.
Държавата обаче дълги години не си мръдна пръста и безучастно наблюдаваше как новобогаташи, натрупали милиони от сенчест бизнес, крали ДДС от хазната, остават сухи, а законът не позволява да им се търси отговорност.
Навсякъде по света укриването на данъци е хоби на богатите. Извън България обаче законът се прилага еднакво за всички - независимо колко известен или богат си.
Екшън актьорът Уесли Снайпс например получи 3 г. затвор за укрити 15 милиона долара данъци, а италианските дизайнери Долче и Габана се отърваха на косъм от килията, но изгладиха финансовите си недоразумения с държавата.
У нас, въпреки че за неплатени данъци теоретично може да се получи и 8-годишна присъда, в затвора влизат само дребни риби - еднолични търговци, уличени, че са ползвали твърде нескопосано двойно счетоводство и стотици фалшиви фактури. Хора като Христо Ковачки получават условни наказания от съда дори и по наказателни дела за укриване на 16 милиона лева задължения.
България е страната, в която дори известни олигарси, парадиращи с контактите си с известни общественици, политици и журналисти, могат да продадат на безработен ром фирмата си, дължаща близо 10 милиона лева данъци на държавата, и никой да не им потърси отговорност за това.
Най-активни в схемата напоследък обаче са фолкпевците. Само миналата седмица в подобни афера бяха замесени Азис, Ивана, Естра Нина...
Оказа се, че държавата все още няма достатъчно ефективен механизъм, за да спре тези злоупотреби. Голяма вина за това има и данъчната администрация, защото дълги години не поиска законодателни мерки срещу прехвърлянето на фирми с престъпни цели.
Едва през февруари тази година след почти 10-годишна кома Народното събрание прие промени в Данъчно-осигурителния и процесуалния кодекс. Те дават възможност на данъчните служители да извършват вече не 7-дневна, както беше досега, а 60-дневна проверка на фирмите, които кандидатстват да сменят собствеността си.
Новият срок позволява да се намерят всевъзможни скрити данъчни проблеми и в крайна сметка НАП да не издаде удостоверение, необходимо за сделката с дружеството. На пръв поглед по всичко изглежда, че промяната в закона решава проблема. Но само на пръв поглед...
Депутатите, приели промените, обаче за пореден път се оказват некомпетентни и недалновидни.
Веднага след приемането на новия Данъчно-осигурителен и процесуален кодекс изобретателните мошеници задействат нова схема. Те започват да продават не цялата фирма, а дялове от нея. Днес 70 процента, утре останалите 30 и хоп - фирмата вече е с нов собственик.
Данъчният само гледа, мига и регистрира промяната - той не може да направи нищо - законът му позволява да регулира само продажбата на цели предприятия, но не и на дялове от дружества.
Така че реално препродажбата на фирми с престъпна цел продължава абсолютно безконтролно. Според статистиката на НАП в България годишно се прехвърля собствеността на около 10 хиляди дружества, а препродадените за укриване на данъци са едва 5 процента от тях.
Дали обаче този нисък процент е реален и колко ли ще се увеличи, ако се добави и променената собственост чрез прехвърлени дялове?
От 1-2 години данъчните се усетиха и да искат от съда да обявява подобни сделки за недействителни. Те твърдят, че годишно се водят по около 600 подобни процеса и в 80 процента от тях успехът е на тяхна страна.
Защо обаче цели 10 години преди това държавата беше безучастна и колко ли време сега ще е необходимо на депутатите да поправят грешката си, която не реши проблема, а само измени схемата?
Докога тарикатите в България ще бъдат улеснявани с толкова елементарни схеми, от които би се изчервил от неудобство дори осъденият за скрити данъци гангстер Ал Капоне.
Как да ни повярват после, че сме държава в Европейския съюз, като си оставаме страната на овчарите милионери - Радо и Стенли Начеви от Любен Каравелово.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729893
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив