Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 15:39 - Кадафи почина
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



image
   
Бившият либийски лидер Муамар Кадафи почина от раните, които му бяха нанесени при залавянето му край Сирт, съобщи високопоставен служител на Националния преходен съвет (НПС).

Абдел Маджид Млегта заяви пред Ройтерс, че Кадафи е бил ранен и в двата крака при опитите на силите на новата власт да го заловят. Докато бунтовниците навлизали в населеното място, диктаторът се опитвал да избяга незабелязан. "Той също така бе ударен в главата. Много куршуми бяха изстреляни срещу групата му и той умря", обяви още Маджид.

"Заловен е. Ранен е и в двата крака. Отведоха го с линейка", обяви за Ройтерс по-рано днес високопоставен служител на НПС в телефонен разговор. Телевизионният канал Либия лил Ахрар също потвърди информацията, че дългогодишният диктатор е задържан от бунтовниците. Според източник от силите на новата власт, диктаторът се криел в дупка и крещял: "Не стреляйте, не стреляйте". Медици в Сирт обявиха, че министърът на отбраната от режима на Кадафи – Абу Бакр Юнис, е бил убит при окончателните сражения за родния град на лидера. Неговото тяло бе разпознато в полевата болница, където бе отнесено с пикап, уточни д-р Абду Рауф.

Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в бедуинска шатра, намираща се на около 30 километра южно от Сирт, в семейство на арабизирани бербери от племето Кадафа. Завършва средното си образование в Мисурата през 1963, а две години по-късно завършва военен колеж в Бенгази. През 1966 заминава за Великобритания, където получава допълнително военно образование. Още в колежа Кадафи започва да планира свалянето на монархията в Либия, а загубата на арабските сили от Израел през 1967 допълнително засилват чувствата на арабски национализъм и в него, и приближените му.

На 1 септември 1969 година, на 27-годишна възраст, Муамар Кадафи заедно с група приближени офицери организира военен преврат срещу 80-годишния крал Идрис. Впоследствие либиецът се титулува като "Лидер на Революцията". Непосредствено след идването си на власт Кадафи започва да преустройва Либия според своите виждания. Първоначално близките му отношения с Насър в Египет дават почва по-скоро за развитието на традиционен арабски социализъм, но след смъртта на египетския лидер и охлаждането на отношенията между Кайро и Триполи по времето на Ануар Садат през 1970-те принуждават Кадафи да приложи своите политически теории на практика. Диктаторът създава нов вид държавно устройство, включващо концепциите на арабския национализъм. Тази своя система Муамар Кадафи нарича "джамахирия", буквално преведено като "власт на народните маси". На 2 март 1977 година на извънредно заседание на Всеобщия народен конгрес на Либия в град Сабха страната получава названието "Велика социалистическа либийско-арабска народна джамахирия".

През 1970-те Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. Той издига своите възгледи за идеалното развитие на социализъм в държавите от Третия свят, формулирайки "трета световна теория" и нова система на държавно управление. /БГНЕС



Тагове:   Кадафи,   почина,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735273
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив