Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 15:20 - Дянков моли германците да не ни вземат мотрисите
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
0



БДЖ щяло да прави търгове за нови влакове, съобщи транспотният министър Московски

 

Финансовият министър Симеон Дянков ще се срещне следващата седмица с германския си колега Волфганг Шойбле. Една от темите на разговора ще са електрическите мотриси "Сименс Дезиро", купени от БДЖ със заем от германската държавна банка за развитие KfW. Кредитът от близо 190 млн. евро, взет през 2005 г., не се обслужва повече от година. Логично германската финансова институция заяви миналата седмица, че предлага за продан половината от тях - 25 мотриси, за да си събере задълженията.
Дянков ще гарантира пред Шойбле, че БДЖ ще започне да погасява поне лихвите по заема, заяви вчера транспортният министър Ивайло Московски. "Мисля, че няма да ги връщаме засега. Просто ще трябва колегите от KfW да изчакат, докато стабилизираме дружеството и започнем поне лихвите да плащаме", каза той.
Московски обяви, че още на 1 януари 2014 г. ще бъде готова тръжната документация за закупуването на нов подвижен състав за БДЖ за 300 млн. евро - колкото са ни обещали от Европейската комисия за следващия програмен период. За периода 2007 - 2014 г. в европрограмата за транспорт не са предвидени средства за локомотиви и вагони заради окаяното състояние на железния път. С отпуснатите 640 млн. евро за този период държавата трябва да модернизира жп линиите - част от европейските транспортни коридори, след което ще може да разчита на пари за нови модерни влакове. По думите на Московски обаче държавата може да обяви търгове за нови влакове още следващата година, ако останат неусвоени средства по оперативните програми. Пари може да останат единствено в програма "Околна среда", тъй като ресурсът на "Транспорт" и "Регионално развитие" е договорен.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733112
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив