Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 18:40 - Стив Джобс дълго отказвал операция на рака
Автор: cnyyk Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0




  image

image

Стив Джобс, починалият на 5 октомври съосновател на компанията "Епъл", в продължение на 9 месеца е отказвал да се подложи на операция на рака, от който страдаше.

Той е отхвърлял протестите на близките си да приеме потенциално животоспасяваща хирургическа интервенция и вместо това разчитал на алтернативна медицина, изпробвал диети, ходел при "духовни водачи", опитвал макроиботични схеми, ядял определени плодове и зеленчуци.

Това разкрива неговият биограф Уолтър Айзъксън в интервю за популярното американско телевизионно предаване 60 Minutes. То ще бъде излъчено в неделя по CBS, а биографията от Айзъксън излиза на пазара в понеделник, 24 октомври.

Когато най-накрая потърсил хирурзите, рядката форма на рак на панкреаса вече се била разпространила в тъканите около този орган, допълва авторът. Според него Джобс омаловажавал сериозността на положението си и казвал на всички, че е излекуван, докато в същото време продължавал тайно да ходи на процедури.

Запитан защо не иска операция, той отговарял, че не иска да отварят тялото му, да го накърняват. На което съпругата отвръщала, че все пак тялото е, за да служи на душата и накрая с помощта на приятели успяла да го убеди.

Книгата е резултат на многобройни интервюта с човека, който по цял свят бе почетен като един от най-изявените бизнес лидери и мечтатели в технологичния сектор.

Очаква се в нея да е описан портрет с безпрецедентно малко задръжки и прикриване на факти за Джобс, който ревностно пазеше личното си пространство. "Асошиейтед прес" съобщи, че притежава копие и в него се разказва как той е бил тормозен в училище, пробвал е различни диети като тийнейджър и се увличал по странни занимания като например да гледа втренчено някого без да мигне.

Пред 60 Minutes Айзъксън казва, че вероятно Джобс е щял да бъде излекуван от "бавно развиващият се" рак, ако по-рано бе потърсил професионално лечение. След това той съжаляваше, че толкова е отлагала, допълва авторът.

Запитан как може един толкова интелигентен човек да постъпи така, Айзъксън отговаря: "Мисля, че той е смятал, че като пренебрегваш нещо, като не искаш то да съществува, можеш да започнеш да мислиш като магьосник. Много сме разговаряли за това."

Джобс съобщи през август 2004г. официално, че ще се подложи на операция за премахване на злокачествен тумор от панкреаса. През 2008 и 2009г., когато видимо изгуби тегло и в Силициевата долина и сред инвеститорите се носеха тревожни слухове, той каза, че се е разболял от нещо "обикновено" и че страда от хормонален дисбаланс.

През 2009г. медиите съобщиха, че му е присаден черен дроб.

image

image



Шефът на "Епъл" разкриваше много малко за начина си на живот и за мирогледа си. Той променя тази си позиция с поканата към Айзъксън да напише биография, за да могат децата му да го познават по-добре, описва "Ройтерс".

Осиновен като бебе от семейство в Силициевата долина, Джобс среща биологичния си баща Абдулфатах "Джон" Джандали няколко пъти през 80-те години без да знае кой е той, твърди Айзъксън.

По това време Джандали има ресторант в района, но след като синът му разбрал истината, спрял да се среща с него.

"Асошиейтед прес" цитира, че в книгата Джобс споделя, че е спрял да ходи на църква на 13 години, след като видял на корицата на сп."Лайф" снимка на гладуващи деца.

Години наред той изучава дзен будизъм и пътува до Индия в търсене на духовна мотивация.

В книгата Джобс разказва още за любовта си към дизайна на продуктите и нарича отговарящият за това в "Епъл" Джонатан Айв свой "духовен партньор". Освен Джобс никой друг в компанията не е имал толкова оперативна власт, колкото Айв, разказва "Асошиейтед прес".

image

image




Тагове:   рак,   Стив Джобс,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729697
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив