Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 07:51 - 800 гръцки фирми местят бизнеса си в България
Автор: cnyyk Категория: Бизнес   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



Разходите за труд у нас са четири пъти по-ниски от тези в южната ни съседка

image

Близо 800 гръцки фирми се очаква да преместят бизнеса си в България до края на годината, съобщи информационният сайт "ГрийкРипортър".

Според него икономическото присъствие на гръцките компании у нас се изчислява на три милиарда евро досега и е осигурило 100 хиляди нови работни места. Гръцките компании напускат "потъващия кораб" на собствената си страна и преместват дейността си в България, където разходите за труд са четири пъти по-ниски от тези в Гърция, отбелязва изданието.

Йоана Янару, ръководител на търговския отдел в гръцкото посолство в България, изтъкна, че през последните десет години България е дестинация номер едно за гръцките компании, които местят бизнеса си в чужбина. "Мотивът зад този избор е основно ниският данък печалба от 10 процента, както и бързата и лесна процедура за регистриране на нова дейност", посочва Янару.

По нейните думи обаче едва пет процента от общия размер на гръцките инвестиции зад граница са направени в България.

Междувременно, в интервю за в. "Велт" финансовият министър Симеон Дянков заявява, че финансовата и икономическата криза, която разтърсва гръцките съседи, облагодетелства България. "Макар това да не е много приятно, има известно злорадство (към Гърция), защото България винаги е била сравнявана с Гърция", посочва Дянков. Сега България служи за убежище на компании, инвеститори и гръцки капитали. През последните две години "близо 2000 компании са се прехвърлили от Гърция в България", според министъра.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729878
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив