Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 16:00 - ЕС вече няма да отпуска помощи на Китай, Бразилия и Индия
Автор: cnyyk Категория: Бизнес   
Прочетен: 757 Коментари: 0 Гласове:
0



image  

Андрис Пиебалгс

image

  Европейският съюз вероятно ще ограничи помощта си за развиващите се страни през следващите години, тъй като ще се опита да съсредоточи по-малкото ресурси към най-нуждаещите се страни по света. Това заяви за "Ройтерс" еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс.

Развиващи се страни имат сериозно присъствие в списъка на ЕС с получатели на помощи по време на бюджетния период 2007-2013. През него Индия трябваше да получи 400 млн. евро, Китай около 170 млн. евро, а Бразилия около 61 млн. евро. Голяма част от тези средства бяха предназначени за проекти, свързани с двустранната търговия, защита на околната среда и доставка на енергия.

Сега тези страни са в състояние сами да се осигуряват, заяви Пиебалгс. "Китай вече няма да бъде в списъка. Бразилия няма да бъде в списъка", каза той. "Това е голяма промяна – в миналото предположение беше, че развитието е завинаги", допълни комисарят.

Еврокомисията все още не е решила официално кои страни няма да получават помощ за развитие в седемгодишния бюджетен период от 2014 г., но тези три големи нововъзникващи икономики – Китай, Бразилия и Индия – вероятно няма да присъстват в списъка, обясни друг служител на ЕС.

Европейската помощ се равнява на повече от половината международна помощ, въпреки че само 18% идват от европейските фондове.
Целите на ЕС в областта на развитието между 2014 и 2020 г. ще са основно здравеопазване, образование, устойчиво земеделие и чиста енергия. Освен на бедността ЕС ще обърне особено внимание на напредъка към демокрация, когато решава кой ще получи помощи.

Пиебалгс заяви, има ясна връзка между демокрация и превъзмогването на трудностите, особено в някои части на Африка и Близкия изток. В диктатурите обикновено растежът е по-нисък растеж отколкото в демокрациите, което означава, че политиката за помощ към демократични държави е по-ефективен.

"Както видяхме при Арабската пролет ... диктатури, никога не са предоставяли достатъчно растеж", каза еврокомисарят. "Растежът трябва да служи на всички в страната", подчерта той.

Префокусирането на ЕС идва в момент на строги икономии в Европа, когато повечето от 27 държави-членки се борят с големи държавни дългове. "Ще се уверим, че парите отиват само за тези, които са най-нуждаещите се", настоя Пиебалгс.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734945
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив