Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 19:14 - "Ал Джазира": Жени ли управляват България?
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 1525 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.12.2011 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Жените стават все по-силни в България, днес около 1/3 от собствениците и висшите мениджъри в България са жени image
Меглена Кунева и Кристалина Георгиева - българските еврокомисари

Под заглавие "Жени ли управляват България?" "Ал Джазира" публикува на сайта си статия на Юлиян Попов - журналист, консултант, директор на британската благотворителна организация "Приятели на България" и председател на борда на директорите на Българското училище за политика.

Жените стават все по-силни в България. Днес около 1/3 от собствениците и висшите мениджъри в България са жени, се посочва в публикацията.

Цитира се министъра на икономиката, според който жени под 30-годишна възраст са заели около половината от тези постове.

За последните 5 години сред най-популярните политици се наредиха две дами, които всъщност са и двамата еврокомисари на България от влизането на страната в ЕС.

Жени заемат едни от най-трудните постове в България - министър на регионалното развитие, който е отговорен за правителствения приоритет за изграждане на пътната инфраструктура, кмет на столицата София, министър на правосъдието, провеждащ реформите в съдебната система, която често е обект на остри критики от ЕС, както и председател на парламента.

 

Един ден жена може да стане министър на отбраната, но засега жена заема поста зам.-министър на отбраната.

Българските жени доминират във високопоставените позиции и извън политиката. Например националната телевизия, националното радио, водещите частни телевизионни канали, както и петте най-продавани вестници са управлявани от дами.

Освен това най-много жени ръководят ПР и маркетинговите компании в страната.

На най-успешния международен пост, заеман от българин - генерален директор на ЮНЕСКО, е жена. Ръководител на националната асоциация на банкерите е жена, някои от водещите български банкери са жени и една от тях смело обяви във време на криза, че ще направи своята банка първата зелена банка в страната.

Истина е, че жените заемат само 23% от българския парламент - по-висок процент от Великобритания, но те ръководят 40% от комисиите в Народното събрание.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. dedenze - Да и това не е лошо, защото са отговорни за живота и не мразят народа си !
14.12.2011 23:13
Най - големите политически свинства у нас, за последните 140 години са извършени от същества твърдящи, че са мъже !? Искате ли поименно да ви ги напиша, мисля че всички ги знаем и помним добре !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735319
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив