Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 12:01 - Герберите в НС не поискаха да изслушат Борисов за фискалния пакт
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.12.2011 12:03


image

 

Мнозинството не поиска да изслуша премиера Бойко Борисов за последното заседание на Съвета на Европа и за фискалния пакт, в който страната ни обеща да участва.
От 131 гласували депутати, „за" бяха 46, 12 „против", 73 въздържал се.

Искане за изслушване на министър-председателя внесоха и сините, и левицата. За изслушването на Борисов по темата бяха и националистите.
"Тука се касае за скандал, три пъти от "Атака" настояваме, това е негова работа - да очертае евентуалната позиция на България, след като беше в Брюксел, да каже каква е позицията на България по всички въпроси", подчерта Павел Шопов. Според него не външния министър трябва да обясни българската позиция. (Николай Младенов днес е в НС, за да обясни на депутатите договореностите в Брюксел.)

"Той си разменя любезности с президента и изпраща някой да ни обясни за какво става дума. Това не е работа на външния министър, това е работа на министър-председателя", категоричен бе националистът.

"Не трябва да позволяваме хармонизация на данъците в ЕС", настоя и Мартин Димитров от Синята коалиция. "По всеки въпрос трябва да има позиция, къде е тази позиция", попита той.

 

България не е страната, създала кризата в Еврозоната и Европа, България не е и страната, която ще я извади от кризата
Н. Младенов

 

Външният министър Николай Младенов успокои депутатите, че България няма да участва в осигуряването на допълнителни средства за европейския спасителен фонд. България решително подкрепя усилията на ЕС за справяне с кризата, подчерта той. За България е изключително важно запазване на правото на държавите-членки да заявяват самостоятелна данъчна политика, изтъкна Младенов.

По думите му тази позиция е била заявена категорично и от премиера Бойко Борисов на последния съвет на ЕС. Намираме се на ключов момент в европейската история, подчерта първият ни дипломат. Нужни са смели решения за възстаноявяване на финансовата стабилност, допълни Николай Младенов.

Той увери, че окончателната българска позиция по фискалния пакт, ще бъде съгласувана с депутатите. Българското правителство ще държи в течение НС за всеки етап от разговорите, които се водят, увери още външният министър. Той призова парламентарните групи за внимание и толерантност по темата, за да не предизвикат по-големи проблеми от тези, които ЕС се опитва да реши.
Призовавам народните представители за мъдрост и внимание, настоя външният министър.

След изказването на Николай Младенов реакциите не закъсняха. Иван Костов посочи, че най-слабата част от изказването на Младенов е формулата на консултации с българския парламент. С кого ще направи консултации правителството не сме наясно, коментира синият лидер.

Той настоя правителството да представи документ на депутатите какво кабинетът иска да постигне от участието във фискалния пакт. Това, което може да е добро за държавите, може да не е добро за хората, каза още Иван Костов.
Ограничаването на дефицита е закъсняла мярка за страните с голям дефицит, смята още той. Не можем да мълчим като риби, категоричен е Костов. Нашето правителство няма нито един инструмент да повлияе на дълговата криза в Европа, нито да подпомогне икономическото въстановяване на ЕС, смята още лидерът на ДСБ.
Проблемът на правителството е как да бъде стабилизиран валутния борд, допълни Иван Костов.

Според Павел Шопов от Атака пък парламентът е поставен пред свършен пакт, тъй като правителството ни вече е заявило позицията си по плана "Меркози" за стабилизация на еврото и то без да получи мандат от НС. Той призова да се защити българския национален интерес.

Като потъпкване на българската Конституция и НС, социалистите определиха българската позиция за фискалния пакт. И червените смятат, че преди премиерът ни да даде съгласие за участие на страната ни, е трябвало да дискутира темата с депутатите.
Къде е българската позиция и до колко са защитени българските интереси, попита Меглена Плугчиева. Тя поиска график от правителството за разговори с депутатите и обществото по фискалния пакт.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735917
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив