Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 08:31 - Борисов: Гърци, замразете си заплатите!
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 1063 Коментари: 0 Гласове:
1



Стига сме говорили за тези, които са харчили безогледно, без да си правят сметката, отсече премиерът
image   Страните, които имат проблеми с дълговете и фискалната дисциплина трябва да постъпят като България и да замразят заплатите и пенсиите. Това каза българският премиер Бойко Борисов след съвета на ЕС, който се проведе късно в сряда в Брюксел. Срещата бе продължение на съвета от неделя, тъй като ЕС не можа да се споразумее за мерките за изхода от кризата с еврото. България няма да плаща директно финансова помощ за Гърция, отговори Борисов и на въпрос на "24 часа" дали ще се наложи бюджетът да дава пари. На този етап никой не говори и за намаляване на вноските от съфинансирането на еврофондовете от страна на закъсалите държави. България бе против подобно решение.

Не са застрашени и клоновете на гръцки банки у нас, тъйкато те са отделни юридически лица и спазват българския закон за задължителни 12% капиталова адекватност.

"Еврозоната се разбра да вдигнат капиталовата адекватност на банките на 9%. Ние през 1996 г. приехме закон, хвала наГоспод и на този, който е приел този закон, който предпазва българските банки през последните години. Трябва да се има предвид, че капиталовата адекватност на българските банки стига 15%. Това важи и за дъщерните клонове на гръцките банки, които са отделни юридически лица у нас и се следят много внимателно от БНБ", поясни още премиерът.

Премиерът подчерта, че не са искали от нас директна финансова помощ за Гърция. Ние обаче вече достатъчно дълго плащаме индиректно "Още когато започнаха със стачки да затварят жп линии и магистрали, се наложи да плащаме за отрицателния ефект от проблемите им. Когато непрестанно се говори за криза, това плаши инвеститорите, намалява доверието в хората, влияе на вътрешния пазар, намалява потреблението... Така че индиректно и ние плащаме за проблемите на Гърция", посочи Борисов.

България няма да дава пари сега, защото не е в еврозоната. Но ние сме за европейска солидарност и в същото време за европейска дисциплина, допълни той. Борисов повтарял на всеки съвет, че е време да се спре да се говори за тези, които са слаби и са допуснали големи бюджетни дефицити. "Нека да говорим за тези, които сме страдали, които сме спазили споразуменията от Маастрихт, които имаме под 3% дефицит.

Стига сме говорили за тези, които са харчили безогледно, без да си правят сметката. Това вече почва да има отрицателен ефект в дисциплинираните държави. Мой колега, да не казвам името му, ми каза: нашите учители започват да стачкуват, защото протестират, че даваме 2 млрд. евро помощ, а не даваме 1 млрд. за тях." Борисов призна, че е трудно да даде отговор на гражданите, които питат защо и България не прави дефицит и дългове, не вдига пенсии и заплати и когато закъса, не отиде при Германия и Франция да иска да й помагат.
/БЛИЦ



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733746
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив