Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 10:04 - Бягайки от политиката, Плевнелиев на няколко пъти се препъна лошо в нея
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Неагресивен, консенсусен и с обещания да гради, кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев е сочен за фаворит в предстоящите избори, на които се явява с мисията да спечели и да пази креслото пет години до следващия вот, когато за президент ще се кандидатира премиерът Бойко Борисов. Именно с такъв анонс бе представена кандидатурата на Плевнелиев в началото на септември, а веднага след това той подаде оставка като регионален министър.

 

По време на едномесечната си предизборна кампания Плевнелиев съобщи, че след пет години се вижда като преподавател, а не като държавен глава с втори мандат.

 

В кампанията той положи забележително старание да се придържа към тезите на ГЕРБ и към сценария, подготвен от партията, чийто член не е, но за когото пред партийните членове и симпатизанти гарантира вътрешният министър и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов. Плевнелиев и Цветанов се явяваха неотлъчно заедно по време на цялата предизборна обиколка.

 

Добър човек, който не иска да става политик

 

В началото на годината, докато беше министър на регионалното развитие, Росен Плевнелиев заяви пред вестник “Труд”, че вярва в “положителната енергия и доброто”. Той си пожела повече “човешки моменти” и време със семейството си.

 

В същото интервю бъдещият кандидат за президент на ГЕРБ заяви по повод високия си рейтинг, че се притеснява, защото е “различен персонаж”. “ Не съм професионален политик и не искам да ставам такъв”, добави той.

 

Месец по-късно в друго интервю бе още по-категоричен: "Не искам да ставам президент, не искам да ставам кмет, не искам да ставам нищо друго освен това, което съм. Слава богу, че в България има демокрация“.

 

Когато на 4 септември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви президентската кандидатура на партията, каза, че самият кандидат бил уведомен час по-рано.

 

Желанието на Плевнелиев да бяга от политиката и да представя абстрактен институционален образ, а не собствените си убеждения и характер, се оказа капан за него в няколко случая, когато трябваше да демонстрира способност за преценка, лидерство и политически качества.

 

Мнозинството от големите медии, чиято "обслужваща" роля в изборната кампания напоследък е широко коментирана, спестиха на читателите си конфузните за кандидата на ГЕРБ случаи и ситуации или пък ги отразиха съвсем бегло. За разлика от медиите в западните демокрации, които следят под лупа не дали кандидатите възпроизвеждат правилно подготвените им политически тезиси, а какъв е личностният им потенциал и управленски капацитет, мнозинството български медии предпочетоха да се придържат към дневния ред на политическото статукво (и на издателите си), а не на гражданите.

 

Подкупът “Х”

 

Дни преди началото на предизборната кампания председателят на предизборния щаб на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че кандидатът на партията за президент е гражданин за пример, тъй като не е дал искан му подкуп от общински съветници в София, докато бил бизнесмен, строящ Бизнес парка в София. Цветанов заяви, че сумата е била 500 000 евро, а имената на т. нар. “трима брокери” няма да каже, въпреки че всички ги знаели. По думите на вътрешния министър Плевнелиев не е сезирал компетентните органи за рекета, защото било трудно доказуемо “намерение” за корупция.

 

След петдневно мълчание Плевнелиев даде пресконференция, на която в рамките на седем минути изчете от листче предварително подготвено изявление и не отговори на нито един въпрос. В него той заяви: "Лично на мен подкуп никой не ми е искал и аз подкуп на никого не съм давал. Както всички знаят, подкуп никога не се иска директно".

 

След като премиерът Бойко Борисов и щабът на ГЕРБ разгласиха, че подкупът не е искан лично, а чрез посредници, Плевнелиев заяви още по-категорично: "Не съм имал среща с никакви брокери – ни един, ни двама, нито трима.”

 

Така и не стана ясно кой от двамата близки до сърцето на премиера политици лъже.

 

“Никой не се интересува от Катуница”

 

Друг безспорен гаф на Плевнелиев, който не би бил простен на водещ кандидат за държавен пост в която и да е държава, бе позицията му за събитията в Катуница.

 

“Никой не ме е питал за събитията в Катуница, хората не се интересуват от тази тема. Единствено медиите се интересуват... На ден срещам хиляди хора, които искат да стиснат ръката, да погледнат в очите кандидат-президента и той да поеме ясен ангажимент за нещо."

 

Това коментира Росен Плевнелиев на 30 септември, след два смъртни случая, вандалщина и палежи в Катуница, предизвикали нагнетяване на етническо напрежение, които поставиха на изпитание властите; премиерът и президентът се захванаха да спасяват етническия мир; свикано бе извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, а темата "Катуница" не слизаше от първите страници на вестниците.

 

В тази ситуация Плевнелиев, евентуалният бъдещ държавен глава на България, заяви, че хората се интересуват не от Катуница, а дали ще бъде продължена посоката на управлението от последните две години.

 

“Според мен няма нищо случайно, че този конфликт беше раздухан по този начин, именно предизборно. Политическите партии, както и кандидат-президентите са длъжни да се дистанцират максимално и да дадат всичко от себе си, и да подкрепят, да подкрепят изпълнителната власт в мерките, които тя взима. Разбира се, след това да изискат и отчет", каза Плевнелиев, който явно е доволен от мерките на правителството, защото не се чу да ги критикува.

 

Седмици по-късно в президентския дебат между първите трима по бТВ, Плевнелиев заяви, че е имал много ясна и категорична позиция за събитията в Катуница.

 

Не ме интересува дали ГЕРБ е в "комбинация" с "Атака"

 

Преди случая "Катуница", довел до поредни режисирани конфликти между управляващата партия ГЕРБ и подкрепящите ги в парламента националисти от "Атака", Росен Плевнелиев даде са се разбере, че няма нищо против партньорството между ГЕРБ и "Атака", дори и евентуалното им коалиционно управление.

 

В отговор на въпрос, свързан с искането на Волен Сидеров "Атака" да получи МВР, защото ГЕРБ й дължи поне едно министерство заради безрезервната подкрепа към правителството, както и помолен да коментира евентуална коалиция между ГЕРБ и "Атака", Росен Плевнелиев заяви:

 

"Аз съм един политик в последните две години, който изповядваше и върша нов тип политика. А това е конкретно, ежедневно много работа по национални приоритети в интерес на хората и обществото. Мен това ме интересува. С каква политическа комбинация ще бъде постигнато това, да имаме подкрепата, за да можем да вървим напред, е подробност".

 

“Холандия налага вето за Шенген заради Тройната коалиция”

 

Росен Плевнелиев е единственият кандидат-президент в настоящата кампания, която получи категорична подкрепа от водещите политически фигури в ЕС – председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу дойде лично в София с няколко еврокомисари за изнесена среща на Европейската народна партия, а преди това Плевнелиев бе приет в Берлин от германския канцлер Ангела Меркел.

 

Независимо, че европейската тема не бе водеща нито в неговата кампания, нито в тази на останалите кандидати, в началото на септември Плевнелиев се срещна с посланиците на ЕС в София. Срещата стана в момент, когато Холандия обяви, че ще наложи вето на присъединяването на България и Румъния към Шенген.

 

В края й Плевнелиев обяви, че по време на срещата холандският посланик Карел ван Керстен категорично и ясно е заявил, че позицията на страната му е базирана на действията не на сегашното, а на предишното българско правителство.

 

Минути по-късно на изненадания от това твърдение Ван Керстен му се наложи да обяснява че “позицията на холандското правителство по Шенген не е оценка за сегашното или миналото правителство, а за България, за парламента”.

 

Винаги преди избори взривяват коли на журналисти

 

Друго събитие, което застигна кандидат-президента Плевнелиев по време на предизборната кампания, бе взривената кола на журналиста и водещ в Канал 3 Сашо Диков.

 

"Винаги преди избори, за съжаление, е било така", бе изненадващият коментар на кандидат-президента, без да уточни кои експлозии покрай кои точно избори има предвид.Той изрази увереност, че разследващите ще си свършат работа, за да понесат извършителите "сами отговорността си" и добави, че България ще върви напред само "с полагане на усилия и добър имидж, а не с взривяване на бомби".




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735212
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив