Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 07:54 - АЕЖ: Платеният достъп до медии опорочи предизборната кампания
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
1



Неравностойното положение, в което бяха поставени кандидатите и партиите по отношение на достъпа до медии, предизвиква съмнение за честността на кампанията за президентските и местните избори на 23 октомври. От Асоциацията на европейските журналисти в България са притеснени, че възможността за безплатни медийни изяви бе силно ограничена.
"Присъединяваме се към заключението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според което "платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота". Загриженост буди и фактът, че в огромната част от случаите читателите, зрителите и слушателите не биха могли да се ориентират дали за участието на определен кандидат е платено на съответната медия, или то е безплатно", посочват АЕЖ в писмо, изпратено вчера до медиите. Това е некоректно спрямо аудиторията и противоречи на принципите на журналистическа етика.
Платените материали са допустими в частните медии, но при задължително упоменаване на този факт. Платената кампания в държавните радио и телевизия е в пълен разрез с принципите на обществените медии. Тези медии се издържат от държавния бюджет и смисълът на съществуването им не е икономическа печалба, а защита на обществения интерес, посочват от асоциацията.
Как е възможно законодателната и изпълнителната власт не само да не насърчават, а, напротив, силно да ограничат възможностите на БНТ и БНР да организират безплатни дебати между кандидатите, участващи в местните и президентските избори, питат от АЕЖ.
Да се искат пари от кандидатите за участие в диспути, при положение че избирателите плащат за съществуването на телевизията, е обида за демокрацията, заключават от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.


Тагове:   достъп,   избори,   бнт,   бТВ,   медии,   опорочи,   Нова тв,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729653
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив