Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 22:20 - Финално. Кой на кого диша във врата
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
1




 
 
 
image

Снимка: Reuters

Разликата между двамата фаворити за президентския пост Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин е само 6%. Това показват данните на последното социологическо проучване на агенция „Афис“ само ден преди деня за размисъл.

Кандидатът на ГЕРБ печели доверието на 27% от избирателите, а червеният претендент –  21%.

Независимата Меглена Кунева отстъпва назад в класацията с 9% доверие.

Данните на агенцията показват, че подкрепата за Росен Плевнелиев намалява значително от юли месец до днес. Докато през месец юли той е имал подкрепата на 34% от избирателите, през август тя е намаляла до 31%, през септември спада до 29%, а през октомври губи още 2%.

Доверието към Меглена Кунева също се топи – през юли е имала подкрепата на 19% от хората, август – 15%, през септември пада на 11% и през октомври губи още 3%.

Ивайло Калфин е единственият от водещите кандидати, който покачва доверие по време на кампанията. През юли 12% от избирателите биха го подкрепили, през август покачва до 15%, през септември стига подкрепа от 18%, за да стигне до 21% през октомври.

Подредбата между основните кандидати щеше да изглежда съвършено различно, ако предизборната кампания беше продължила още един месец, смята социологът Юрий Асланов.

На първо място причина за това е късният старт на кампанията за двама от основните претенденти – Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин.

Това обаче очевидно е способствало за консолидация на тяхната подкрепа, докато на подкрепата за Меглена Кунева се е отразило негативно, коментира Асланов.

Вторият важен фактор е мобилизацията на партийните ядра от твърди поддръжници.

С навлизането в същинската кампания двете най-влиятелни политически сили – ГЕРБ и БСП, са успели в максимална степен да се организират и консолидират, откъсвайки се напред пред всички останали кандидати, включително като са оставили далече назад зад гърба си и Меглена Кунева.

Третият фактор са част от събитията през последните месеци (например случилото се в Катуница и събитията по този повод след това), които са довели до отлив на центристкия умерен електорат, който подкрепя Кунева. Тези гласове са отишли в полза на част от националистическите формации и техните кандидати за президент.

От друга страна, са подействали консолидиращо на избирателите на ДПС, от който електорален резервоар Кунева, макар и малко, черпеше първоначалната си подкрепа, смята Асланов.

На практика се е получило така, че големият губещ от кампанията е Меглена Кунева, която в контраст на този извод се представи най-добре на предизборните телевизионни дебати. Те обаче в крайна сметка не оказаха съществено влияние върху формирането на крайните електорални нагласи, коментира още социологът.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729947
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив