Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 22:03 - Дон Цеци: Искаме власт!
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако ни дадат държавна агенция, сами ще си решим проблемите"    
 
image

Снимка: Архив Булфото

Ние искаме власт, не искаме пари, заявява Цветелин Кънчев, председател на партията „Евророма“, в интервю за РИА Новости по повод предстоящите президентски избори.
 
„Всички правителства продължават политиката на купуване на гласовете на членовете на тези партии (на ромите). Макар че виждат резултатите от изборите, според които „Евророма“ е най-силната партия на ромите. Но те предпочитат да преговарят с тях, а не с нас. Защото ние не искаме пари, а искаме власт. Другите просто си продават гласовете“, казва Кънчев.

Запитан защо е избрал коалиция с БСП, Кънчев казва, че социалистите ги устройва това, че на „Евророма“ й трябва власт, а не пари. Самите социалисти си имат пари, казва Кънчев.

На въпроса защо се стреми към властта, ромският лидер отговаря: „За да решим проблемите на нашето население. Това е инструмент за разрешаване на нашите проблеми, главният от които е образованието.

Ако бъде решен този проблем, останалите сами ще се решат. Образованите хора по-лесно могат да си намерят работа, сред тях няма престъпност, те имат по-малко деца“, казва Кънчев.

Той се обявява за създаване на държавна агенция, агенция на равните възможности, където ще се събират финансовите средства за интегриране на ромите в българското общество.

„Ние не искаме нашите проблеми да се решават за сметка на българските данъкоплатци. Знаем, че тези пари трябва да дойдат отвън. Но тези пари трябва да се разпределят от държавна агенция, а не от митични фондове. Това е идеята на „Евророма“.

„Досега парите, предоставяни за образователни програми от европейските институции, нагло са били крадени. Това е огромната сума от 500 милиона долара за последните 20 години. Всички тези пари са откраднати от различни фондации, ръководени и от българи, и от роми“, заявява Кънчев.

Относно броя на ромите в България той казва, че по „наши данни са около 1 милион. Властите изкуствено занижават това число. Според тях колкото по-малко са ромите, толкова по-къс ще е пътят към Шенген“.

Запитан кои са според него основните негативни моменти, които пречат на влизането на България в шенгенската зона, Къвчев отговаря: „Корупцията и ромският въпрос. В Европа не искат към нея да се присъединяват онези, които живеят под тяхното ниво. На тях са им нужни богати хора, произвеждащи национален продукт.

Дайте ни шанс, дайте ни власт, много пъти съм казвал това. Имаме опит в управлението в онези райони, където имаме мнозинство в местните органи на властта. Например в най-известния в страната планински курорт Боровец – в този район управляват ромите.

Доказали сме там, че по места можем сами да се грижим за себе си. Само че не искаме да ни се бъркат. Ако ни дадат държавна агенция, сами ще си решим проблемите – знаем как да правим това.

Но всяка нова власт се страхува да даде агенцията на „Евророма“, защото се бои, че заради това няма да ги обичат българите. И губят следващите избори. Боят се да дадат  лоста за управление на ромска партия, защото се боят, че ще изгубят гласовете на българите“, казва Кънчев.

В България избори без ромите са като в Америка джазът без афроамериканци, казва Кънчев в интервюто си за руската агенция, публикувано в последния ден от предизборната кампания.





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733839
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив