Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 14:57 - Брам: Българите се носят като риба по течението
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 878 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2011 14:57


image На българите им липсва кураж да рискуват и да се опълчват? Сред водещите кандидати за президент на България има една силна заявка да опонира на премиера Борисов, една безгласна буква и един кандидат по средата. Кой кой е в тази класация на германския политолог Хайнц Брам?  

 

Добрият познавач на България забелязва известен конформистки уклон сред българските избиратели. В смисъл на приспособяване към натиска, на който те са подложени в предизборната кампания. Ето и някои от неговите аргументи: "Българите никога не са били особено смели в политиката. Те останаха без свой Солженицин или Сахаров, нямаха си полската "Солидарност", събитията от Унгария през 56-та година и в Чехословакия през 68-ма. Не показаха и куража на германците от края на комунистическия режим в ГДР. Те винаги са приличали на риба, която плува само по течението", казва Хайнц Брам.

Плевнелиев - политически неинформиран?

image"Той още не е умел политик"

С други думи: на българите им липсва достатъчно кураж да рискуват, по-добре им е да не се опълчват, бунтуват или въстават по начина, по който това направиха други народи. На въпроса не беше ли така и в Германия след 1933 година, Хайнц Брам трябваше да се съгласи със следното: "Да, тогава германците действително се провалиха. Но бих казал, че днес вече притежават политически кураж. За политиката е от огромно значение да се противоречи на властимащите. За България е особено важно да има хора, които да влизат в диалог с премиера Бойко Борисов."

Хайнц Брам вижда в кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев неполитическа фигура. Но не в смисъла на това, че не е партиен член, а че е политически неинформиран, не знае как трябва да се държи като президент. Хайнц Брам: "Ако той наистина се окаже толкова неинформиран, колкото изглежда, тогава не можем да очакваме от него да кори премиера Борисов, което правеше президентът Първанов. И това би било много жалко", убеден е Брам.

Според него много български избиратели смятат, че ако и президентът е от същата партия, това би спестило на управляващите много търкания. Подобно мислене германският политолог смята за напълно погрешно. Защото тук въобще не става дума за търкания или разправии, а за това да имаш собствена позиция, която да отстояваш аргументирано пред премиера. Например в следната ситуация:

"Когато Бойко Борисов препоръчва на Западна Европа да намали заплатите и пенсиите, някой трябва да му каже, че това е глупост, че подобно нещо не се казва, да не говорим за това да го предписваш на друг. Включително на собствената си страна. Това е работа например на президента, който така или иначе има малко правомощия, и който включително заради това трябва да говори, когато има такъв случай."

image"Тя знае какво иска"

Само Кунева е истински независима?

А смята ли Хайнц Брам, че Росен Плевнелиев би могъл да бъде президент, който е критичен към работата на премиера и правителството? Не, гласи отговорът. Защото: "Той все още не е умел политик. Той не влезе в политиката, както предполагам, защото тя много го интересува. Попълването на тези празнини не може да стане така бързо, това изисква време", казва Брам.

А кой от останалите двама кандидати за президент би бил по-добрата опозиция на премиера Борисов: "Мисля, че това би била госпожа Кунева. Тя знае какво иска, създава усещането, че е стъпила здраво върху земята, че наистина е независима, и че би разкритикувала всеки, който си позволи да прекрачи определени граници. При всички положения в по-голяма степен, отколкото един Калфин например. Въпросът е в това дали и българските избиратели виждат нещата по този начин", казва в заключение германският политолог Хайнц Брам.

 

Автор: Емилиян Лилов, Редактор: Д. Попова-Витцел




Тагове:   Дойче веле,   политолог,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Радио Дойче Веле пише само обиди, ...
20.10.2011 15:15
Радио Дойче Веле пише само обиди, неистини и тенденциозни репортажи за България. По-обидно радио не съм слушал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733093
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив