Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 19:15 - АП: Изборите в България са тест за стабилността на бедната държава
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0




  image

image

  България, най-бедната страна в ЕС, ще проведе президентски и местни избори в неделя и мнозина гледат на тях като на тест за политическата стабилност на страната във време на икономическа криза.

Някои наблюдатели твърдят, че едно от най-големите изпитания може да се окаже пресичането на търговията с гласове на обеднелите българи в страна с ширеща се корупция и престъпност, разказва "Асошиейтед прес" в статия, публикувана днес и на страниците на в. "Вашингтон пост".

Социолозите сигнализират, че никой от 18-те кандидати за президент няма да спечели на първия кръг с над 50% от подадените гласове и че на 30 октомври ще има балотаж, продължава агенцията. След това се цитират данни от последните проучвания и се прави уточнение, че функциите на държавния глава в управлението са ограничени, но че той има право на вето.

24-годишният Янко Балев споделя пред АП, че е решил да подкрепи един от кандидатите с най-малко шансове - рок певеца Светльо Витков. "Нямам илюзии, че той ще спечели, но трябва да покажем на политиците, че на хората им писна от техните празни обещания."

Икономическите проблеми са сред водещите теми в кампанията, в която опозицията обвинява управляващите, че са забавили и спрели ключови реформи, пише още АП. Агенцията илюстрира с данни, че средната заплата е 340 евро (470 долара), 11.7% безработица, 20% от семействата са под прага на бедността, кризата в еврозоната е свила търсенето на български продукти и ЕБВР неотдавна е намалила прогнозата си за растежа на българската икономика за 2012 г. от 3.7% на 2.3%.

"Асошиейтед прес" посочва още, че заради масова корупция ЕС е отказал да включи България в Шенген и това е илюстрирало предизвикателството кабинетът на Бойко Борисов да спази обещанията си да изкорени организираната престъпност и корупцията.

Подобно на "Ройтерс" и в АП се посочват протестите и палежите в Катуница и взривената кола на "популярния журналист Сашо Диков, който е непримирим критик на властта".

В статията се припомнят и предупрежденията от сряда на екипа наблюдатели от ОССЕ, които пристигат за изборите: "Съществуват опасения от масово купуване на гласове и манипулации при броенето на бюлетините". Цитирани са и твърденията на "Прозрачност без граници", че всеки пети български избирател "ще се опита да продаде гласа си".



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735917
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив