Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 15:04 - Калфин и Ламбо стопиха 5% от преднината на Плевнелиев
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
0



Според НЦИОМ кандидатите на ГЕРБ вече губят 2 на сто от началото на кампаниятa
image

Ивайло Калфин и Стефан Данаилов вече са успели да стопят 5 на сто от преднината на кандидатите на ГЕРБ. СНИМКИ: ИВАН СТОИМЕНОВ

Ако изборите се проведат днес, за кандидат-президентската двойка Росен Плевнелиев – Маргарита Попова биха гласували 30%, за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов – 21 на сто, а за Меглена Кунева и Любомир Христов – 8%. Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 12 – 17 октомври, 2011 година. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда в 86 населени места

През последната седмица на кампанията НЦИОМ регистрира ръст в мобилизацията на симпатизантите на основните политически сили. 80% от избирателите на ГЕРБ към момента декларират готовност да гласуват за своите кандидати в президентския вот. Същият е делът и на симпатизантите на БСП, които застават зад партийния си избор. При проиграването на балотажа между кандидата на ГЕРБ и този на БСП, мобилизацията на партийните ядра нараства до над 90%.

image Росен Плевнелиев image Маргарита Попова

Според НЦИОМ няма промени в подреждането на водещите кандидат-президентски двойки. Начело остават кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, за които биха гласували 30% от интервюираните. Това обаче е с 2% по-малко в сравнение с първата седмица на кампанията. Второто място в електоралните предпочитания на българите заемат Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, за които в момента твърдят, че ще гласуват 21% от избирателите. Кандидат-президентската двойка на БСП привлича нови 3% за последните две седмици. Така на практика Калфин и Ламбо са стопили 5 на сто от преднината на Плевнелиев и Попова, която към 17 октомври вече е само 9%.

Издигнатите от Инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов днес биха получили 8 на сто от вота на участвалите в изследването българи. Техният дял е сравнително устойчив от началото на кампанията.

След първите три кандидат-президентски двойки в зависимост от моментната електорална подкрепа се нареждат още: Волен Сидеров и Павел Шопов (с електорален дял от 4% от участвалите в изследването), Румен Христов и Емануил Йорданов (с 3% от гласовете на анкетираните) и Светослав Витков и Венцислав Мицов (с около 2%). Двойката Светльо Витков и Венци Мицов прави кампания, която интригува все повече хора – атрактивна и нетрадиционна.

image Меглена Кунева

От НЦИОМ са категорични, че победителят в президентската надпревара ще бъде излъчен на втори тур. Ако днес се провеждаше балотаж за президент между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, то за Плевнелиев биха гласували 45% от респондентите, а за Калфин – 29%. При балотажа кандидатите на ГЕРБ биха могли да разчитат на гласове от симпатизантите на Синята коалиция, както и на гласове от “Атака”. Докато кандидатът на БСП би привлякъл гласове от ДПС.

При балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, избирателите на Меглена Кунева не декларират да имат свой фаворит сред останалите двама.

Изследването на НЦИОМ установява, че кампанията не мотивира значими дялове нови избиратели да гласуват на предстоящите избори за президент. Ако има някаква промяна, то тя не се отнася принципно до избора дали да се гласува или не, а до намаляване на хората, които са се колебаели кого да изберат





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735235
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив