Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 10:53 - Европа има сериозни съмнения за изборите у нас, съобщава “Сега”
Автор: cnyyk Категория: Политика   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
0



image  

Сега пише:

Европа има сериозни съмнения за честността на изборите у нас, съобщава “Сега”.  Вестникът цитира данни от междинния доклад наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Според тях има сериозни опасения за купуване на гласове и манипулации по време на броенето на бюлетините. Изцяло платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота. Като предпоставка за нечестна надпревара се посочва и натискът, оказван върху кандидати, да се оттеглят, включително чрез данъчни проверки на бизнеса им и този на роднините им. Доминирането на ГЕРБ в ръководствата на изборните комисии също крие рискове, пише в документа, с който изданието разполага. Местните избори предизвикват по-голям интерес от президентските, е друг извод в доклада на ОССЕ. За участие в президентските избори са регистрирани 6.97 млн. избиратели, или 95% от населението на България според последното преброяване от тази година, което поставя под съмнение точността на избирателните списъци. В местния вот право да гласуват ще имат 6.52 млн. души, или 89% от българите, се посочва в документа. По последни данни цялото население на България е 7.3 милиона.

24 часа пише:

Имащите право да гласуват за кмет и общински съветници се оказаха с над 400 000 повече от реално живеещите в България.Това показа проверка на "24 часа" в избирателните списъци и данните от последното преброяване на населението. Според предоставена от ГРАО информация имащите право да гласуват на местните избори на 23 октомври са 6 514 917 души, а на президентския вот същия ден - 6 933 748. По данни на НСИ от преброяването реално живеещите в България граждани над 18 г. обаче са около 6 085 000.  Вестникът се е опитал да установи на какво се дължат многото мъртви души в списъците, които може да се окажат решаващи за избора на президент. Защото за да бъде определен държавен глава на първи тур, трябва да са гласували повече от половината от имащите право на глас и за победителя да са пуснати над 50% от всички бюлетини. Оказало се, че МВР не е спазило изискване в Изборния кодекс да подаде информация на заминалите в чужбина и по тази причина те не са били заличени в списъците.

Новинар пише:

 

ГЕРБ готвят избори, в които резултатът да бъде нагласен, заявява лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от “Новинар”. "Подготвени са чувалите с изборните резултати, които трябва да бъдат подменени с фалшиви на базата на „социологически” проучвания, за това също имаме сигнали", допълни соцлидерът. Станишев съобщил и за нестандартни способи, които се готвели за подмяна на вота. Единият според лидера на БСП бил скриването на пишещи устройства в цигари, с които “нервно се потропва по бюлетината”, така че остават следи, които я правят невалидна. Другият начин пък бил “дами с червен лак, които оставят следи по хартията, което също прави вота невалиден”.

Дневник пише:

 

Сдружението "ОМО Илинден" и партията "ОМО Илинден-Пирин" получиха поредните обезщетения от Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради отказа на българските съдилища да ги регистрират, научаваме от “Дневник”. Този път сумата е рекордна - общо 27 000 евро и заявката от съда е, че с всяка следваща жалба на двете организации тя ще нараства. Така Страсбург наказва упорството на България да не признава правото на сдружаване на група граждани. С трите решения на Европейския съд от вчера делата, спечелени от "ОМО Илинден" и от партията с добавка "Пирин", вече са 8. Очакват и още, тъй като и двете структури периодично правят безуспешни опити да се регистрират, а всеки отказ на съда в България е повод за нова жалба в Страсбург. Сагата с европейските дела на "ОМО Илинден" започна, след като през 2000 г. Конституционният съд (КС) обяви партията за противоконституционна.

Труд пише:

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира тежка 2012 г. за България, е водещата новина за “Труд”. Ръстът на икономиката ще се забави. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната. Разрастването й ще има дори по-голямо отрицателно влияние върху държавите от Централна и Източна Европа, отколкото световната финансова рецесия от 2008 година, предупреждава банката в специален доклад. Очакванията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт в България догодина ще бъде 2,3%. В юлската си прогноза за 2012 г. банката посочваше 3,7%. В бюджета за догодина залагаме консервативно ръст до 2%, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Това не е първото предупреждение за тежка 2012 г. Моторът на българската икономика е износът, а той ще е затруднен заради затягането на коланите в еврозоната. България е в още по-неблагоприятна позиция заради затъналата в дългове Гърция. ЕБВР посочва, че тя ще дърпа надолу и Румъния, Сърбия, Албания.

Стандарт пише:

“Ако спестяванията са в евро, дръжте си ги. Еврото е залог за силна Европа. Ще го запазят, каза в Монтана премиерът Бойко Борисов на жена, която го попита дали не трябва да си сменя парите, които са в евро”, информира “Стандарт”.





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733874
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив