Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 19:42 - Основен свидетел по делото "Октопод" участвал в източване на "Инвестбанк"
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 940 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.12.2011 19:45


 


Основният свидетел по делото "Октопод“ Георги Цветанов е замесен в източване на депозити на клиенти на "Инвестбанк“, обяви в сряда пред журналисти адвокат Николай Велков и бившия изпълнителен директор на Корпоративна банка Любомир Весов.

 

 

 

 Велков бе арестуван миналата седмица и държан три дни в ареста по подозрение, че е взел подкуп от Кирил Кирилов – Японеца, но бе освободен поради липса на доказателства. Преди това името му влезе в медиите с нанесения му побой в столично заведение от Японеца. Счита се близък до Алексей Петров и бе сред заподозрените по делото "Октопод", основна фигура в което е именно Петров.

 

 

 

 Пресконференцията е от серията, която близки до Петров бизнесмени, юристи и журналисти обявиха, че ще дават, за да разкрият как са били източвани банките.

 

 

 

 Според Николай Велков и Любомир Весов, докато е шеф на клона на "Инвестбанк" в Плевен, на личната сметка на Цветанов са преведени близо половин милион лева. Парите са от сметка на фирма "БО-ЯН“ и са изтеглени в брой и на каса от Цветанов. Това е станало преди 2010 г.

 

 

 

 Името на Цветанов фигурира в доклад от проверка на инспектори от управление "Банков надзор“, която е направена на "Инвестбанк“ по разпореждане на подуправителя на БНБ Димитър Костов след сигнали на ужилени клиенти, припомниха двамата.Проверката е наредена през февруари 2010 г. Сайтът "Гласове" прилага и копие от резултатите от проверката.

 

 

 

 Ужилените клиенти на банката, за които става въпрос в доклада, са загубили над 5 млн. долара. Те са подали сигнали до главния прокурор, ДАНС и ГДБОП, но до момента няма данни българските разследващи органи да са се задействали по въпроса, съобщиха на пресконференцията.

 

 

 

 Разказаната от Велков и Весов история не е единствената, в която става дума за източване на "Инвестбанк". За същата схема редица медии съобщиха още в късната пролет, тя бе припомнена и през септември.

 

 

 Според двамата след проверката, надзорният орган на БНБ е разпоредил "Инвестбанк" да увеличи капитала си с 51 млн. лв., на колкото възлизат всички източени депозити на ужилени клиенти. Твърдението на Велков и Весов е, че от банката досега не са изпълнили нарежданията.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735536
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив