Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 11:40 - Здравният министър отново иска забрана за пушенето на обществени места от 1 юни 2012 г.
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 911 Коментари: 1 Гласове:
1



  image

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще внесе утре в Министерския съвет предложение за пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. Това съобщи той пред БНТ.

Според сега действащите разпоредби в заведенията има обособени зони за пушачи и непушачи, а представители на ресторантьорския бизнес искат забраната да се отложи за 2013 - 2014 г.

"Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване," каза министърът. По думите му той не е срещал съпротива на идеята си в Министерския съвет, защото  парите за болнични, лечение, намалена продължителност на живота многократно надвишават приходите от акцизи.

Константинов съобщи, че броят на здравно неосигурените е не повече от 900 хил. души, а не 2 млн., както се твърди. Пресметна, че официалният брой на осигурените е 6.5 млн., а населението според преброяването е 7.4 млн.

От хората, които се обръщат към големите болници, около половин процент са неосигурени, малко по-голям процент са в областните и общинските болници, а в частните лечебни заведения неосигурени не ходят, каза министърът.

По време на интервюто той коментира и предложението си, дадено на предишното правителствено заседание, да се конфискува имуществото на неосигурени пациенти като отбеляза, че това не е най-важният проблем. Уточни, че е имал предвид само хора, които имат доходи, в добро здраве са, а след като ползват обществен ресурс, не го заплащат. Даде пример с прострелян бизнесмен, който не е бил осигурен, а за лечението му в "Пирогов" да били похарчени около 100 хил. лв. След това роднините внесли около 300 лв. "Разликата до 100 хил. лв. плати обществото, платиха осигурените, а това не е справедливо", каза Константинов.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. zabylgarite - 22 години
13.12.2011 12:11
само ограничения и нищо облекчително
това им е политиката
каквото им шушнат и нашите са готови

побъркаха народа от стрес а сега били загрижени за здравето му
муахахахаха

герберите са комунисти бе хора
същите са
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735119
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив