Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 09:10 - Отиде си големият актьор Велко Кънев
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 1056 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

На 63-годишна възраст след тежко боледуване си отиде големият театрален и филмов актьор Велко Кънев, съобщи сайтът www.glasove.com.


В последните четири години той се бореше с рак на гласните струни и премина няколко пъти през тежко лечение в Германия. Междувременно се връщаше на театралната сцена, където се радваше на уважението и любовта на многобройните си почитатели. 

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. Като ученик се пробва на театралната читалищна сцена и решава да стане актьор, макар че не успява да влезе от първия път в театралната академия. 

Приет във Великотърновския университет, но се намесва Апостол Карамитев и го взема в своя, станал по-късно легендарен, актьорски клас. 

Завършва ВИТИЗ през 1973г. Разпределен е в Народния театър избира друг път, но избира да играе в театъра в Сливен, където прекарва три години. Следват още три годни в Сатиричния театър. От 1979г. е член на трупата на Народния театър, където прави десетки запомнящи се роли. Срeд най-високо оценените му роли са превъплъщенията му във "Великденско вино" на Константин Илиев и "Опит за летене" на Радичков. 

Киното прави Кънев истинска звезда в България. Поколения ще помнят изпълненията му в "Оркестър без име", "Матриархат", "Мъжки времена", "Да обичаш на инат",  "Бон шанс, инспекторе!", "13-та годеница на принца", "Маневри на петия етаж" и много други филми.

"Оркестър без име" - разказ за историята на четиримата любители-музиканти, които се опитват да направят своя мечтан "пробив" в музиката през лятото на морето, е сочен в зрителските класации като един от най-обичаните български филми на всички времена, а в разговорния език с годините навлязоха множество реплики от сценария на Станислав Стратиев.





Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. karambol5 - Бог да даде мир и покой на душата му ! ...
12.12.2011 09:18
Бог да даде мир и покой на душата му ! Поклон !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735466
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив