Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2011 17:09 - Иво Сиромахов: Бойко Борисов да спре да говори, че сам разпорежда бюджета
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 1263 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.11.2011 17:09


image

Снимка: Радио К2

 

Иво Сиромахов, сценарист в „Шоуто на Слави“, сподели пред Илиана Беновска, „Радио К2″:“ че министър-председателят трябва да спре всяка вечер излиза по телевизията и се кара на хората, да обижда лекарите, като ги нарича  алчни, да спори с учените от БАН, да се конфронтира  с малкото останали интелигентни хора в държавата и да говори с тон, който показва, че едва ли не лично се разполага с бюджета“.

„Когато си на подобен държавен пост, трябва да говориш конкретно и точно – не можеш да се изказваш така“ образно“", заяви Иво Сиромахов. Според него това показва един манталитет, който е неприемлив и затова има много основания да се протестира, но никой не го прави. „Сегашната ситуация устройва БСП. Те са доволни от статуквото  и няма да излязат на улицата. Но, ако искат да са сериозна политическа сила, трябва да предприемат действия, а не само да се оплакват“, категоричен е сценаристът на предаването.

Сиромахов твърди, че екипът от „Шоуто на Слави“ няма за цел да внушава и да влияе на обществото, а само изказва мнението си. Достатъчно интелигентните хора според него нямат нужда телевизията, радиото или вестниците да им казват какво да мислят. „Интелектуалецът има гражданска позиция. Но в България няма хора, които гласно да изразят мнението и несъгласието си. Премиерът е голям интелектуалец, човек за пример, но само с един интелектуалец цяла държава как се оправя?“, риторично попита Иво Сиромахов.

В ефира на“Радио К2″ Сиромахов  припомни, че според класация на американска НПО „Freedom House“ България е на 77-мо място в света по свобода на медиите и има 20-30 държави, които са по-малко свободни от нас. „Днес, като отвориш вестниците, не можеш да разбереш какво се е случило, какво мислят журналистите. Можеш да разбереш какво мисли Делян Пеевски, Любомир Павлов или Алексей Петров. И тримата не са хора за пример в никое отношение“, счита Сиромахов. Той отвори и другата голяма тема – за невежеството в медиите. Според него хората, които пишат са изключително неграмотни и малообразовани. Липсват и отговорни редактори, които да следят дали нещата отговарят на истината. „Вестниците се превръщат в едни бюлетини на правителството, на НС, на търговски организации, които пускат вътре статии. Някои от министерствата имат оргомни рекламни бюджети. Вестиците взимат пари директно от държавата. От това става ясно защо определени медии се държат по точно определен начин“, заключи Иво Сиромахов.. За него най-свободна медия в момента е интернет, защото там все още не са навлезли големите пари. „Тъжно е обаче, че големи журналисти остават без трибуна „- подчерта Иво Сиромахов..

Сиромахов сподели с Илиана Беновска, че ГЕРБ постоянно дават интервюта за жълтите вестници, като по този начин ги превръщат в официози. „Днешният „Работническо дело“ е „Уикенд“ – там се казва каква е официалната линия на партията. Това е едно зло, което ще даде отражение върху мисленето на хората и обществения морал. Жълтите вестници всеки ден изключително грубо спосягат върху достойноството на група граждани, които са по-популярни“, заяви сценаристът от Шоуто на Слави. Според него обществото и институциите ни има много голяма вина, защото се преструват, че това нещо го няма или пък, че е нормално.

За Иво Сиромахов свободата на словото е и въпрос на личен избор:“Обществените каузи за важни, въпреки че не носят пари.Те се подкрепят , защото човек чувства, че така трябва да се постъпи и го прави по убеждения. Другото е много нечисто – частни медии да взимат пари от държавата, за да могат да рекламират някакви държавни работи. Това е много нечистоплътно.“ – заключи сценариста на „Шоуто на Слави“.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733066
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив