Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2011 16:56 - Европа удари рамо на пиратите в нета! Не могат да пипнат „Арена“ и „Замунда“
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 1432 Коментари: 0 Гласове:
2



Съдът на Евросъюза даде мощно рамо на пиратите в интернет.

image

Блокирането на онлайн размяната на файлове е незаконно, защото е в нарушение на основни човешки права, постановиха европейските магистрати. Това дава пълна свобода на торентите в рамките на ЕС. Всеки може да тегли филми и музика, независимо дали са пиратски или с платени авторски права.

С решението С-70/10 от 24 ноември на евросъда фирмите доставчици не могат да бъдат принуждавани да филтрират торентите, защото така се нарушават правата на лично пространство и правото на хората свободно да разменят информация. Всъщност казусът е от 2007 г. Той тръгва от иск на белгийската организация Sabam, която събира отчисления за авторски права. Тя е недоволна от интернет доставчика Scarlet. Организацията смята, че фирмата трябва да бъде принудена да филтрира peer-to-peer трафика и да блокира „незаконните комуникации“. Белгийски съд уважава иска и принуждава Scarlet да установи подобно филтриране. Засегнатият провайдър обаче обжалва и отнася случая до най-високопоставения съд в Европейския съюз.

„Законодателството на ЕС има върховенство над решенията на национален съд, изискващи интернет доставчик да инсталира филтрираща система с цел да се предотврати незаконното сваляне на файлове“, се казва в решението. „Такова решение може потенциално да наруши свободата на достъп до информация, тъй като тази система може да не различава адекватно законно от незаконно съдържание“, пише още там.

Защитниците на свободния обмен на информация определиха решението като „изключително важно“ не само за европейските потребители, разменящи файлове в Европа, но и за всички по света. Аргументите, които засягат обмена на информация онлайн, се съдържат в едва няколко реда на един от параграфите на присъдата. Те обаче са толкова силни, че ще са необходими доста усилия за измисляне на нова стратегия от държавите, които притискат интернет доставчиците да действат като полицаи в интернет, пише EUobserver. Ако Съдът на ЕС беше решил в полза на Sabam, отговорността за прилагането на правата за интелектуална собственост щеше да падне основно върху интернет провайдърите и щеше да ги принуди да въвеждат все по-сложно, всеобхватно и непрекъснато следене и филтриране на онлайн трафика.

 

Не могат да пипнат „Арена“ и „Замунда“

Ако по искане на засегната страна български съд заведе дело срещу собствениците на “Арена” и “Замунда”, изходът ще е същият. По принцип наши сайтове торент-тракери са качени на сървъри в чужбина, но е лесно да се докаже, че извършват дейността си на българска територия. Особено уязвим можеше да е сайтът “Арена”, защото освен торенти, на негов сървър има хиляди филми и стотици хиляди записи музика, които могат да бъдат източени или направо да бъдат гледани онлайн с регистрация и пращане на SMS срещу дребна сума. “Замунда” не предлага такива услуги, а само насочва потребителя да си източи филма от съответни компютри на други потребители в мрежата. Торент тракерът винаги е бил обществен враг номер едно за развлекателната индустрия, заради нелегалната размяна на файлове през него.

Големите филмопроизводители и музикални компании се опитаха многократно да изкоренят нелегалното сваляне на защитено с авторско право съдържание. Но това е невъзможно. Вместо това, сега се опитват да ограничат тази дейност до рамките на някои второстепенни обществени слоеве. Те правят шумни кампании, изпълнени с поучителни послания. За назидание през 2009 г. основателите на “Пиратския залив” (The Pirate Bay) бяха осъдени в Швеция на по година затвор и 3,6 млн. долара обезщетение. Целта беше да се внуши на потребителите колко по-добре е да се снабдяват с музика и филми по легалния начин, отколкото да се ровят из пиратските мрежи.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729649
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив