Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 10:23 - Дянков ще вдига възрастта на пенсията?!?!
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 2245 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Възрастта за пенсиониране да се вдигне още от 2012 г., обмислят управляващите. Това съобщава в броя си днес в."Труд", като цитира министъра на финансите Симеон Дянков.

В момента жените се пенсионират на 60 години, а мъжете - на 63 г. Според Кодекса за социално осигуряване тази възраст трябва да започне постепенно да се увеличава от 2021 г., докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Според вицепремиера Симеон Дянков вдигането на осигуровките не е довело до положителни резултати в бюджета на Националния осигурителен институт. Тъкмо затова според него повишаването на пенсионната възраст не бива да се отлага. "Само чрез истинска реформа ще може да осигурим дългосрочно по-високи пенсии на българите и да намалим дефицита в Националния осигурителен институт. Ако направим пенсионирането по-късно и дадем възможност на хората да работят по-дълго, тогава в системата ще има пари за трайно увеличение на всички пенсии", заявява пред "Труд" финансовият министър.

Идеята за вдигане на осигурителната тежест се защитаваше и от социалния министър Тотю Младенов и от Христина Митрева, бившата шефка на Националния осигурителен институт (НОИ). Младенов дори вече постави на обсъждане в тристранката
искането си за т.нар. защитена възраст, която дава възможност дори при навършени години за пенсия и натрупан трудов стаж, работодателите да не могат да съкращават служителите си. По този начин работниците сами ще решават кога да спрат да работят.

Според данните на националната статистика икономически активното население в България на възраст от 15 до 64 години (включват се безработните, търсещи работа, и трудещите се) е 3,317 млн. души. Те представляват 66,7% от хората в тази възрастова група. Спрямо третото тримесечие на м. г. икономически активното население е намаляло с 69 100 души. Причините за това са демографски и социални - все повече се увеличава и броят на хората, които губят надежда, че ще започнат работа. В групата на обезсърчените попадат хора, които са били трайно безработни за повече от 2 години.

В същото време обаче българите са на едно от последните места по очаквана продължителност на живота в Евросъюза. Според най-новите изследвания на общността и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по-малко от българите живеят само латвийци и литовци.
Очакваната продължителност на живота в 27-те държави от Евросъюза се е увеличила от 72 години през 1980 г. на 78 години за родените през 2007 г., показват данните.



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. andrei - Безработните хора в България
07.11.2011 10:49
надхвърлят 35%.Два милиона души не са здравно и пенсионно осигурени.Това не е поради нежелание на хората да се осигуряват,а поради факта,че голяма част са трайно безработни,а една друга част са с прекратени осигуровки-поради съкращения,които след няколко месеца стават и те трайно безработни.Тези данни се умишлено манипулират и дават неверни числа,за да се представи държавата пред ЕС в по-благоприятна светлина.Но този балон вече се пука и ще нанесе на България значителни щети и пълно недоверие на страните от ЕС.
цитирай
2. tit - Ха, стигнаха до там да почнат да изтребват пенсионерите!:)
07.11.2011 10:58
Или по-точно - средното поколение безработни. Чудно ми е - при положение, че човек след четиридесет изключително трудно може да намери работа, как въобще ще доживее до пенсионна възраст, па каймо ли пенсия да взима!

Пенсионният фонд се пълни с повече работни места, от отам - средства във фонда, ама като не можгат да осигурят условия за бизнес, най-лесно е да вдигнат летвата на пенсионната възраст!
Обаче пък катафалките ще се движат по магистрали!
За който си е платил приживе таксата...
цитирай
3. анонимен - Чумата да ги тръшне дано, червени ...
07.11.2011 12:28
Чумата да ги тръшне дано, червени кръволоци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729893
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив