Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 09:56 - Европа опрости на 50% гръцкия дълг след 10-часови преговори
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
0



Жизненоважно споразумение, на което се възлагат надежди да спаси еврозоната от дълговата криза са подписали европейски лидери в Брюксел, съобщава Би Би Си. След нечувано дълги преговори лидерите оповестиха, че банките-кредитори на Гърция са приели да опростят 50% от дълга на южната ни съседка, което представлява 100 милиарда евро, съобщи Саркози след продължила 10 часа среща на върха на лидерите. От банките бе поискано да отделят нужните средства, за да се предпазят от загуби от евентуални бъдещи правителствени неустойки.

Международният валутен фонд и страните от еврозоната ще отпуснат на Гърция допълнителни 100 милиарда евро, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това означава, че държавният дълг на Гърция ще бъде намален до 120 процента от нейния БВП до 2020 г., добави президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Ван Ромпой заяви още, че ЕС приветства поетите от Италия ангажименти за прилагане на реформи за подобряване на икономическия й растеж.

Споразумението предвижда още и механизъм, който да увеличи фонда на еврозоната за спасяване от банкрут до 1 трилион евро.

На срещата в Брюксел поздравления за изборните резултати получи премиерът Бойко Борисов, съобщи Би Ти Ви. Този епизод разведри само за кратко напрежението на разговорите на лидерите в еврозоната. Пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов оповести, че е постигнато съгласие по основните спорни теми, но тепърва ще се уточняват детайлите.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735429
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив