Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 18:35 - САЩ и партньори искат от "Гугъл" все повече лични данни
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0



image  

 

Компанията "Гугъл" (Google) е отказала тази година на органите на реда в САЩ да свали от услугата за видеообмен  YouTube записи на предполагаема полицейска бруталност.

Само през първите 6 месеца на 2011г. американските власти са поискали лична информация за малко над 11 хиляди потребители.

Данните, огласени от "Гугъл" за пръв път, показват, че исканото от САЩ е колкото това, за което са потърсили от компанията властите на 25 развити държави, сред които Великобритания и Русия. Между януари и юли официални власти от цял свят са отправили искания, засягащи 24 440 потребители.

Това съобщи лондонският в. "Гардиън", който цитира издавания два пъти в годината корпоративен доклад за прозрачност (Transparency Report). Целта на "Гугъл" е да хвърли повече светлина върху опитите за цензуриране на онлайн съдържанието по света.

image

Карта, илюстрираща местата, от които властите са поискали най-често данни и сваляне на съдържание от "Гугъл".

[google.com/transparencyreport]



Според текста увеличението в исканията от полицията и други неназовани власти на САЩ към операторите на "Гугъл" да свалят от съдържание са се увеличили със 70%, а да предоставят лични данни - с 29% спрямо периода юли - декември 2010 г.

Най-много искове за сваляне на информация са отправени от Бразилия, следвана от Германия, САЩ и Южна Корея, сочи докладът.

"Гугъл" за пръв път публикува подробности колко от потребителите й са попаднали на мушката на властите. "За пръв път разкриваме не само исканията за лични данни, но и показваме колко потребители или акаунта засяга те", обяснява Дороти Чоу, главен анализатор ва "Гугъл".

"Вярваме, че такава подробна информация показва колко належащо е да се модернизира законът за защита на личните данни в електронните съобщения (Electronic Communications Privacy Act), регулиращ достъпа на администрацията до потребителска информация. Той е написан преди 25 години - дълго преди масовите потребители изобщо да са чували за електронна поща."

image

Графика, илюстрираща момента, в който режимът на вече бившия президент на Египет Хосни Мубарак откъсна страната от интернет. На тази страница може да се видят основни инциденти през полугодието и статистика страна по страна.

[google.com/transparencyreport]



В текста на доклада се обяснява, че не се посочвани специфични данни за държави, от които са получени по-малко от 10 искания за отстраняване на съдържание. Вероятно по тази причина на картата за илюстрация не е записано нищо от България. За полугодието с 38% повече са исканията от Германия за данни на потребителите, с 27% - от Франция, а със 71% е увеличението на молби от британските власти да сваляне на съдържание.

Специално за Китай се казва, че там няма как да се води статистика, защото комунистите спират или филтрират Google, YouTube, Twitter, Blogger и др. Все пак се посочва, че са получени 3 искания за премахване на 121 единици съдържание.

При Русия "за пръв път количеството на исканията за разкриване на лични данни на потребителите достигна прага, необходим за включване в отчета ни", казват още от "Гугъл". Става дума за 42 искания за достъп до лични данни и 10 - за сваляне на съдържание, от които 75% са били частично или напълно удовлетворени.

"Много от тези еднократни искания съвпадат със собствената ни политика за съдържанието, така че малкият им брой не говори нищо за степента на онлайн цензура в конкретна държава. Няма как и да впишем в статистиката агенции, отправящи искания до нас от интернет адреси, които не ги идентифицират като правителствени", разясняват от "Гугъл".

Докладът покрива и информация за тотално прекъсване на достъпа до услугите на компанията, включително и заради инфраструктурни проблеми. Тук попадат всички правителствени блокади, наложени по време на т.нар. арабска пролет, както и инцидентът с възрастна жена в Грузия, която преряза кабела за интернет връзка на Армения.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733932
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив