Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 06:39 - Наш алпинист загина в Непал
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Николай Апостолов Проев издъхнал при качването на връх Чако image Снимка: Е-79 Българинът Николай Апостолов Проев е загинал при нещастен случай в Непал. Това съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР). Трагичният инцидент станал на 20 октомври по време на изкачване на планински връх Чако /Chako/, чиято височина е 6704 м.

Проев бил част от 7-членна група български алпинисти. Няма информация за други пострадали.

Посолството в Делхи е в контакт с туристическата компания, организирала експедицията, и очаква да има телефонна връзка с българската група.

Кризисен център към МВнР започнал организация по репатрирането на тленните останки на Николай Проев.

50-годишният Проев е от Банско и е един от най-известните ни алпинисти, пише Е-79.

Николай Проев е част от Клуба по алпинизъм към НСА. Експедицията по изкачването на връх Чако в Хималаите по план трябваше да завърши на 27 октомври. За изкачването на Чако от Клуба по алпинизъм са кандидатствали с проект пред Министерството на физическото възпитание и спорта, подкрепен от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Връх Чако се намира в масива Дамодар Химал на границата с Тибет.

Върхът е изкачен за първи и единствен път до този момент през 2007 година. Изкачването, което е предприето от българската експедиция е било по южния ръб на върха, в експедицията са участвали 7 души. Сдружение „Клуб по алпинизъм НСА”, от което е част Николай Проев, е един от водещите клубове в страната. През последните години неизменно е в призовата тройка на класацията на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Загиналият Николай Проев беше част от експедицията, която изкачи на европейския първенец Монблан парализирания ни сънародник Иван Кожухаров.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735560
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив