Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 08:26 - Борисов пуска бюлетините в 7 без 10
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.10.2011 08:26


Премиерът е на заседание в Брюксел   image    

Премиерът Бойко Борисов, който пристигна снощи в Брюксел за днешното заседание на Европейския съвет, потвърди, че очаква да успее да гласува в изборната вечер в България. Той уточни, че е разговарял по този въпрос с председателя на Съвета Херман ван Ромпой. По думите на премиера, той очаква да бъде свободен да напусне днешното заседание около 15.30 ч. българско време и да бъде пред урните в 18.50 ч. или в 18.55 часа.

"Редно е, така сме го изчислили, защото това е пример за останалите, надявам се, че другите колеги /в Съвета/ ще ме разберат", коментира Борисов.


По повод предстоящата среща премиерът посочи, че ще постави въпроса с отложеното приемане на България и Румъния в Шенген.

Надявам се на мъдростта на Съвета, на всички е ясно, че България е напълно готова за Шенген, европейските институции на най-високо ниво потвърдиха това, заяви Борисов.

По-добри не можем да станем, след като сме изпълнили всички поставени изисквания, добави той.

Знаем, че има страна в Европа, която има вътрешни проблеми, разбираме ги, действително ситуацията в Европа е такава, че трябва да бъдем много внимателни, за да можем да решаваме проблемите, отбеляза министър-председателят. По негови думи е реалистично въпросът да бъде отложен за Европейския съвет през декември. Проблемите в момента са толкова големи, в пъти по-големи, отколкото нашия; пазим границата по критериите за Шенген и това всъщност е проблем за нас, защото не е проблем за другите страни, коментира Борисов.

Ние и сега управляваме Шенгенските граници по-добре от мнозина, добави той
. Имаме време с малко дипломация да постигнем в бъдеще успех, консенсус, посочи премиерът.

Борисов отбеляза още, че днешните дебати в Съвета по темите от дневния ред са много важни, защото има различни становища, включително "закъсалите" държави да съфинансират едва с пет процента европейските проекти /например Гърция, Румъния, Унгария/. Според премиера с тази идея възниква въпросът защо дисциплинираните държави да финансират с 20 процента стойността на такива проекти. Нека да бъдат подпомогнати слабите или недисциплинираните, "слабите ученици", но защо отличниците, сред които сме ние - с най-малък външен дълг, с най-нисък дефицит, със стабилна банкова система, да страдаме, коментира той. Не виждам смисъл в това, просто всички останали трябва да си приведат дефицитите и бюджетите в ред, по този въпрос ще бъда много по-твърд, отколкото например за Шенген, заяви премиерът. Той отбеляза, че ще даде за пример капитализацията на банките в България, която е 15 процента, а дефицитът е гарантирано три на сто. Тази вечер премиерът участва в срещата в Брюксел на лидерите от Европейската народна партия. БТА




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729954
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив