Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 10:14 - Янка натискала спирачката до кръв
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
1



Камера хванала защо трамвай №10 минал на червено
image image image image image Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице срещу ватманката на трамвай №10, който в четвъртък се удари последователно в маршрутка и още една мотриса на кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски". По първоначални данни Янка Игнатова е причинила катастрофата, която прати 16 души в болница, минавайки на червено. Версията на колегите й обаче е различна. Трамваят с регистрационен номер 2022 спирал изключително зле и често е престоявал в депото за ремонт, пише "Стандарт".

Техен колега дори отказал да го кара поради тази причина. Мотрисата била дадена на опитната ватманка Янка Игнатова, която има 30 г. стаж. Жената има няколко месеца до пенсия и е наставничка и учителка по теория на курсовете за ватмани, твърдят колегите й.

"Янка никога не е карала рисково, няма инцидентни с нея", категорични са колегите й. Но признават, че преди около 5 г. дерайлирала на колелото на "Орландовци", но причината била техническа. Вчера двата трамвая с регистрационни номера 2022 и 809, които са се движили по линиите 10 и 12, бяха запечатени в депото на "Банишора".

Предстои да бъде направен втори оглед и техническа експертиза. Шефът на Столичния електротранспорт Евгени Ганчев обясни, че трамваят е минал технически преглед на 28 септември, а преди 1 г. му е правен основен ремонт. И отрече твърденията, че е имал проблеми със спирачките, а самата ватманка е била нарядчик. След катастрофата и първоначалния оглед трамваят е прибран в депото на собствен ход. "Демонстрираха, че е изправен, но не е точно така, защото при доста по-бавна скорост може да спира, но при нормално движение има затруднения", твърдят обаче ватманите.

Мотрисата камикадзе е модел "Татра Т6А2" и е произведена в периода от 1988 до 1999 г. от ЧКД в Чехословакия. Разполага с три вида спирачки и устройство за бдителност от пасивен тип. Очевидци на инцидента на "Попа" разказват, че Янка е натискала спирачката до кръв. Но не е предотвратила сблъсъка. Пръстът й кръвясал от натискане на бутона на магнитно-релсовата спирачка, която не се е задействала. Най-вероятно първо е отказало електрическото спиране и Янка е разчитала да спре механично. "По време на цялото спиране първата талига пушеше", твърди свидетел на катастрофата. От депото са категорични, че трамваят е бил няколко пъти на ремонт точно за губене на електрическите спирачки. "Симптомите са едни и същи - изведнъж става неуправляем и не може да спре. Случвало се е поне на няколко души това нещо, имало е и леко ПТП с кола поради същата причина", твърдят те.

Първоначалната версия на разследващите обаче е малко по-различна. Допускат техническа причина за инцидента, но душат около грешка на ватмана. Данните на този етап показват, че трамвай №10 е спрял на спирката зад №12. Вероятно поради закъснение в разписанието ватманката се е опитала да догони първaта мотриса и да мине веднага зад нея на кръстовището. Въпреки че е било жълто, а отделният светофар, който ползват ватманите, бил с три хоризонтално светещи кръгчета, което значи - преминаването забранено. Дали е така - ще изяснят камерите на "Попа". Разследващите признават, че е възможно и помляната маршрутка №35 да е избързала с няколко секунди. Всичко това обаче тепърва ще изясняват назначените технически експертизи.

Междувременно днес от "Пирогов" съобщиха, че има леко подобрение на пешеходката, пострадала в катастрофата между трамвая и маршрутката.

Има леко подобрение в състоянието 34-годишната Н.Д.  Жената беше приета с фрактура на таза и огромна разкъсно-контузна рана на лявото бедро, както и голяма загуба на кръв. Стабилно е състоянието на С.Т. на 23 г., която при същата катастрофа получи счупване на черепа. Тя беше оперирана веднага от дежурен екип неврохирурзи.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729642
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив