Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 19:01 - Погребението на Муамар Кадафи е отложено, ООН иска разследване на смъртта му
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
0




  imageПогребението на убития диктатор Муамар Кадафи е отложено с няколко дни, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта му и бъде решено къде да бъде погребан, съобщиха либийски официални представители в петък, цитирани от "Асошиейтед прес". В същото време от ООН и "Амнести интърнешънъл" поискаха разследване на смъртта на либийския лидер.
Първоначално бе съобщено, че Кадафи ще бъде погребан в петък в съответствие с ислямските традиции. Тялото на Кадафи все още е в Мисрата, каза Махмуд Шамам, министър на информацията във временното правителство.

Съветът по правата на човека към ООН иска да разследва обстоятелствата около смъртта на Кадафи. "Смятаме, че има нужда от това", казва Рупърт Колвил, говорител на съвета. "Имаме нужда от повече подробности, за да разберем дали той е убит по време на някакъв вид боеве или екзекутиран след залавянето му".

Последните моменти от живота на Муамар Кадафи, записани на видео, предизвикват съмнения как точно е умрял той. Първоначално той е показан жив, дърпан от заловилите го бойци, но оказващ съпротива. Видеото прекъсва,  а на публикувани по-късно снимки ясно личат огнестрелни рани по тялото на бившия диктатор, както и дупка от куршум в слепоочието му. Официалната версия на временното правителство е, че Кадафи е бил улучен в престрелка, след като е бил заловен.

В същото време агенция "Франс прес" публикува стоп-кадри от видео, записано с мобилен телефон, на което се вижда мъж, приличащ на Муатасим Кадафи, син на диктатора. Властите съобщиха за смъртта му, но на кадрите мъжът изглежда жив, което предизвивка съмнения, че той е бил екзекутиран след залавянето му.

image

Стоп-кадър от видео, записано с мобилен телефон, на който се вижда все още живият Муамар Кадафи

image



Информацията за местонахождението на Сейф ал Ислам също е противоречива. По-рано представителят на ПНС Ахмед Омар Бани заяви, че синът на Кадафи е тежко ранен и се намира в болница в град Злитан, отбелязва агенция РБК. Един от командващите на войските на ПНС, Абдул Маджид Млегту обаче казва пред "Ройтерс",  Сейф ал Ислам се опитва да избяга в Нигер и се намира на борда на конвой от три бронетранспортьора. "Всички войска в региона са в пълна бойна готовност, казва Млегта. 

В събота се очаква лидерът на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил формално да обяви освобождението на Либия в град Бенгази, откъдето започна революцията срещу Кадафи през февруари. Властите обещават съставяне на ново правителство до 30 дни след обявяване на независимостта и провеждане на избори до 8 месеца.

Днес страните от НАТО, участвали в операцията срещу Кадафи, провеждат среща, на която обсъждат как и кога да спрат военната си мисия в Либия. Очаква се те да обявяат, че започват изтегляне.


Тагове:   Муамар Кадафи,   НАТО,   оон,   Либия,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734080
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив