Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 16:17 - Калфин догонва Плевнелиев
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 661 Коментари: 1 Гласове:
0



Едва 30% от потенциалните гласоподаватели на ГЕРБ смятат, че положението в България се е подобрило при това управление

До 6% се стопи разликата между кандидата за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев и конкурента му от БСП Ивайло Калфин, сочат резултатите от проучване на социологическа агенция "Медиана". Социологът Кольо Колев обясни, че според извадката към настоящия момент Плевнелиев би събрал около 29 на сто от гласовете на българите, докато Калфин би взел малко над 23%. Той предположи, че на истинските избори ГЕРБ би взел 36% от гласовете срещу 30 за БСП и 20 за Меглена Кунева.
Колев категорично отхвърли предположенията на колегите си, че надпреварата е от типа ГЕРБ срещу тройната коалиция или срещу БСП. Битката е много по-сериозна, става въпрос за оценка на политическото управление, за нещата, които се случват в страната, заяви той. Според него се касае за противопоставяне на политиката на управляващите срещу стандарта на живот в България. Опитват се да ни убедят, че всичко е предопределено, но не е така, допълни Колев.
Според него около изборните резултати има големи неясноти и е възможно всякакво развитие на нещата. Със сигурност обаче ще има балотаж, анализира той. Трудности за определянето на резултатите има заради големия брой хора, отказали да участват в проучването. Около 50% не искат да отговарят и нямат доверие на анкетьорите, добави Колев. 38 на сто от хората дали мнението си, пък заявили, че са готови да сменят предпочитанията си всеки момент. Една четвърт от избирателите се опасяват, че свободната изява на политическите им пристрастия може да има негативни последици за тях. Подобен страх не е имало от 20 години насам, алармира социологът.
Най-подредени и строени да отидат до избирателната урна са симпатизантите на ГЕРБ, близо 88% от тях чинно биха пуснали гласа си, отбеляза социологът. Според проучването излиза, че Плевнелиев е чисто партийна кандидатура и не привлича гласове "отвън". 20 на сто от гласовете за Калфин идват от привърженици на други партии.
Прави впечатление, че само 30 процента от привърженците на кандидата на ГЕРБ считат, че положението в страната се е подобрило, откакто това правителство е на власт. 81 на сто от симпатизантите на Калфин отчитат, че материалното положение на семейството им значително се е влошило, откакто ГЕРБ е на власт, почти същото е положението и с привържениците на Меглена Кунева.
Останалите кандидати за президент са далеч по-назад в класацията с предпочитания на избирателите. Любопитното е, че певецът Светослав Витков успява да събере 0,7% от гласовете. "Това е протестен вот най-вече на млади хора, които по-скоро на шега искат да задраскат всички останали кандидати. Основният протестен вот ще го оберат Калфин и Кунева", категоричен бе шефът на "Медиана".
НЦИОМ:
ГЕРБ губи проценти заради кампанията си

Заради предизборната си кампания кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев-Маргарита Попова е загубила 2% от привъжениците си за по-малко от месец. За сметка на това Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са повишили с 3 на сто симпатизантите си, сочи проучване на НЦИОМ. 
Според техните данни разликата между двамата основни претенденти е около 9%, като Калфин получава подкрепа от 21 на сто от анкетираните. Меглена Кунева и Любомир Христов биха получили едва 8% от вота на участвалите в изследването. Волен Сидеров и Павел Шопов получават 4%, Румен Христов и Емануил Йорданов - 3, а Светослав Витков и Венцислав Мицов са с около 2. От агенцията отчитат, че нетрадиционният певчески тандем интригува все повече хора.
От НЦИОМ също очакват новият президент на България да бъде излъчен едва след втори тур на изборите.
80 на сто от симпатизантите на ГЕРБ са мобилизирани, отчита НЦИОМ. Същото важи и за активността на феновете на БСП. Ако днес се провеждаше балотаж за президент между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, Плевнелиев би взел 45% на гласовете, а Калфин - 29%, отчита агенцията.
Изследването е установило, че кампанията на кандидатите е повлияла най-вече върху мнението на хората, които преди това са се колебаели за кого да гласуват.




Тагове:   Калфин,   разлика,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. apostapostoloff - А Светльо пък задмина и
20.10.2011 17:11
ДВАМАТА! Този път ще има курец- палец! Ама яко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729881
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив