Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 19:23 - Борисов: Преди 10 години бяхме като Колумбия, сега шефът на Сикрет Сървис прелита океана дотук
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
0




  image

Премиерът Бойко Борисов и директорът на Сикрет Сървис на САЩ Марк Съливан

image

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с директора на Сикрет Сървис на САЩ Марк Съливан. Двамата се отдадоха на спомени от успешни съвместни акции между българските власти и американските служби, докато въпрос на журналиста Сашо Диков не развали настроението на премиера.
"На срещата с Марк Съливан днес си спомнихме за 2001 година, когато с Румен Миланов  отидохме в САЩ и в Сикрет Сървис ни пуснаха филм как се разпространяват фалшивите пари в света - на първо място беше Колубмия, а на второ България. Оттогава
досега сме спрели десетки, над 30- 40 печатници, каза Борисов. Тогава нямаше никакво доверие към България, с нас се срещнаха хора, едно ниво над портиера, сега директорът на Сикрет Сървис прелита океана, за да дойде тук", обяви Борисов след срещата.

Току що говорихме с премиера за някои от успешните ни случаи преди години, като партньори в борбата с фалшифициране на валута, каза и Марк Съливан. Той е в София за участие в международната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност.

Съливан подчерта, че сътрудничеството с България никога не е било на по-добро ниво. Премиерът пък съобщи, че следващия месец вицепремиерът Цветан Цветанов да е бъде на посещение в САЩ. "Това е шефът на службата, която пази двете най-ценни неща в САЩ -  президента и долара", похвали Борисов госта си.

Приятната размяна на похвали беше прекъсната от въпрос на журналист - Сашо Диков, чиято кола наскоро беше взривена пред блока, в който живее, зададе няколко въпроса към Съливан, свързани с присъстващия на срещата Цветанов. Попита как биха реагирали службите в САЩ, ако хипотетично в публичното пространство се появи информация, че е направен опит за подкуп на един министър, визирайки корупционния скандал около кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев, огласен от Цветанов. Както и какво би се случило в Щатите, ако един политик откаже да обясни откъде е получил доходите си, с които е закупил няколко имота.

Директорът на Сикрет Сървис отказа да отговори на въпросите с аргумента, че е поканен у нас да говори за кибрепрестъпленията и не е подготвен да коментира подобни казуси.

"Що ви дразни, че се казват хубави думи за България, че вече не сме след Колумбия, че вече ни уважават хората и казват, че сме най-добри партньори. Що това ви мъчи толкова?", избухна обаче Борисов, цитиран от Медиапул.

"За да дойдат тук хора като Марк Съливан, сме полагали усилия години  наред. Това е допълнителна подкрепа за общата ни сигурност и дори за приемането ни в Шенген", подчерта той.

"Неслучайно всички ме предупреждаваха – правете изявления, както правят в чужбина, не давайте възможност да ви опорочават за пореден път пресконференцията. За да дойдат тези хора тук, сме положили огромни усилия години наред, хиляди офицери са работили, за да получим тази оценка, за да не е този черен имидж на България!"



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733842
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив