Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 15:22 - Трайков срещу Дянков: Икономиката не се стимулира с облагане до смърт
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
1



Акцизът върху природния газ и метана трябва да се отлага възможно най-дълго, смята министърът на икономиката

Бюджетът ще пропусне някаква сума, но в крайна сметка бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира пред журналисти вчера решението на премиера Бойко Борисов да не се начислява акциз върху метана. Трайков е доволен, че премиерът се е вслушал в съвета му и призна, че рано сутринта в понеделник, преди Борисов да обяви решението си, двамата са разговаряли по мярката, предложена от финансовия министър Симеон Дянков.
В момента природният газ в България е важен за топлофикациите, което е директно свързано с развитието на топлофикационния сектор, за битовата газификация и за предприятията, които го ползват като суровина, подчерта Трайков. Смятам, че в този момент не беше редно да се слага акциз, категоричен бе той.
Според министър Трайков облагането с акциз на метана и природния газ трябва да се отлага максимално във времето. Колкото и да се отложи във времето мярката, тя няма да доведе до шоково поскъпване на цената на метана и газа, смята той.
Акцизът винаги ще бъде с един размер, дали ще го въведем сега или след 2, или 3 години, въздействието винаги ще е едно и също, обясни министърът.
Трайчо Трайков се похвали, че страната ни се бори в момента за един изключително важен проект. Чужда компания иска да разкрие Европейски център за обучени на пилоти, като се конкурираме с друга държава. Министърът не пожела да разкрие повече подробности, но е убеден, че ще успеем да се преборим за проекта.
На официална церемония в министерството на икономиката министър Трайчо Трайков връчи на "Луфтханза Техник София" сертификат за инвестиция клас А. Той се дава за инвестиционния проект "Реконструкция и разширение на база за обслужване и ремонт на самолети на летище София".
Берг Фрекман от "Луфтханза Техник" изрази задоволството си, че компанията за втори път получава подобен сертификат. Първият им е връчен през 2008-а. Много се гордеем с това, подчерта той.
Общата стойност на инвестицията на компанията е в размер на 25,4 млн. лева, като се очква да бъдат разкрити близо 200 нови работни места.


Тагове:   акциз,   Трайков,   дянков,   спор,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735585
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив