Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 14:46 - Нова схема: Партии купуват и дарители за изборите
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0




  imageКандидатите за предстоящите избори на 23 октомври вече купуват и дарители, чрез които да изперат парите с неясен произход за финансиране на кампанията им. Тази нова тенденция отчитат експертите от асоциация "Прозрачност без граници".
В асоциацията е постъпил сигнал от Ботевград за плащане на хора, които да станат номинално дарители на местна коалиция, съобщи на пресконференция днес програмният директор на "Прозрачност без граници" Катя Христова. Според експертите, които от 10 години правят мониторинг на финансирането на предизборните кампании, практиката не е съвсем нова - и досега са засичали в един ден подозрително много 18-годишни хора да даряват за кампания 1000 лв. За първи път обаче получават сигнал, че "услугата" е платена.

С промени в Закона за политическите партии през 2009 г. беше забранено на политическите сили да получават дарения от фирми и беше поставен таван от 10 хил. лв. годишно, които един човек може да дари. В Изборния кодекс правилата за спонсорствата на партиите бяха запазени, като за всяко дарение над 1000 лв. трябва да се подава декларация за произхода им и те да минават по банков път.

Освен това всички кандидати за местните и президентските избори трябва да предоставят в Сметната палата в хода на кампанията информация за дарителите си и получените безвъзмездно вещи и услуги.

Заради тези ограничения предимно извънпарламентарните партии, които не получават държавна субсидия и не могат да оправдаят приходите си, за които има съмнения, че идват от близки фирми, прибягват до търсенето на "формални дарители".

Според сигнала местна коалиция в Ботевград "набирала" дарители на по 1000 лв. (за които не е нужна декларация за произход и не трябва да се превеждат по банков път), които получават по 100 лв. за услугата.

Това е форма на пране на пари, коментираха експертите.

В асоциацията са получили и сигнали за познатите практики за купуване на гласове чрез създаване на мрежа от застъпници и други форми за манипулация и контрол на вота, съобщи изпълнителният директор Диана Ковачева. Сигнали за купуване на гласове са получени от Хасково, Брезник и Бобов дол. Те са предадени на МВР.

От Бобов дол, където свързваният с партия ЛИДЕР бизнесмен Христо Ковачки контролира мините и ТЕЦ, е подаден и сигнал за т.нар. корпоративен вот, където работниците на една фабрика са принудени да гласуват за определен кандидат, каза Катя Христова. Такива оплаквания е имало и през 2007 г.

Съмненията за опорочаване на вота чрез фалшифициране на изборните резултати са 9.5% от сигналите, като информацията за това отново идва от Бобов дол и Сливен. 

Близо 5% от сигналите са за това, че не е спазено изискването на закона за предупреждението на агитационните материали, че "купуването и продаването на гласове е престъпление". Най-често това нарушение е правено от ДПС, "Атака" и различни местни формирования, отчитат експертите.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1735344
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив