Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 06:00 - На американците им писна от Борисов
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
В тази здраво заснежена за половин България вечер Слави Трифонов покани в шоуто си един бивш американски посланик в София. И един бивш американски шпионин. (Отварям скобата, за да припомня, че бивши посланици има, но бивши разузнавачи – в конкретния случай е армейски контраразузнавач, няма.) Това бе архитектът на Охридското споразумение, което на практика омиротвори Македония в последната война на Балканите. Или накратко – Джеймс Пардю.

На пръв поглед целта на Слави Трифонов и неговите сценаристи, а вероятно и на хората от щаба на кандидат-президента Меглена Кунева, бе Пардю да й удари едно мощно рамо преди изборите в неделя. ОК. Посланик Пардю даде всичко от себе си в тази посока. Сподели как докато работели задно с Кунева в Брюксел – той в НАТО, тя в Европейската комисия, се опознали много добре. Преди около година той й казал, че може да бъде един много добър президент на България. Малко по-късно тя го послушала и взела решението да се кандидатира. И още – според посланик Пардю в президентските дебати в събота вечерта по bTV е имало един категоричен победител. “Госпожа Кунева бе пълният победител”, уточни бившият американски дипломат.

И горе-долу с това се изчерпа ролята на Пардю по подкрепата на фаворита на Слави Трифонов и неговия екип за бъдещ президент. Лошо няма. Още повече, че “Шоу”-то не крие симпатиите си към Кунева отдавна преди да започне официалната кампания. Всъщност именно при Слави Трифонов тя обяви публично, че влиза в президентската надпревара. Доколко има ефект от рамото на ексдипломата ще стане ясно само след няколко дни. Но дори Кунева да не стигне до балотажа, а както прогнозирах при кандидатирането й това е невъзможно без партийната подкрепа на големите играчи вляво и вдясно, медийната изява на експосланика не е и няма да остане безсмислена. Защото е сигнал.

Лошото в думите на Пардю идва след директната подкрепа за Кунева. И лошото е само за един конкретен политически играч у нас – за министър-председателя Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. А връзката с кандидатурата на Кунева е само косвена. Пряката връзка е със Студената война. За ветеран от Студената война като Пардю най-страшното сравнение за държава или за управление е това с Русия – американците така и не свикнаха с наименованието Съюз на съветските социалистически републики или СССР. За тях Рейгъновата Империя на злото бе и си остана единствено Русия. “На тези избори в България, които предстоят, има безпрецедентно политическо сплашване. Хората се страхуват. ГЕРБ иска да консолидира властта изцяло като вземе и президентската институция, а това на мен ми прилича на РУСКИЯ МОДЕЛ”, заяви в прав текст посланик Пардю. Почти като в секретен доклад за Държавния департамент, публикуван от “Уикилийкс”.

Вярно, преди това направи ясната уговорка, че говори като частно лице, а не като официален представител на американската дипломация. Само за протокола обаче ще припомня, че при все по-честите посещения на Пардю в София наследникът му Джеймс Уорлик не пропуска да се види с него. (Както удостоверява и снимката на “Аргументи бг”.) А следващите думи на Пардю сякаш намекнаха, че американците имат да кажат нещо на Борисов публично, но протоколът не им позволява. “Сигурен съм, че ако попитате американският посланик, той няма да заеме ясна позиция”, сподели бившият дипломат пред Слави Трифонов.

За сметка на това през май 2006-а прекият наследник на Пардю на посланическия пост в София – Джон Байърли, е пределно ясен за кмета Бойко Борисов в секретна грама до Държавния департамент, публикувана от “Уикилийкс”: “Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.” В същата грама са пределно точно очертани и всички “руски връзки” на министър-председателя Борисов. Засега Държавният департамент и неговите служители – бивши и настоящи, следват тактиката да не коментират официално Джулиан Асандж и неговия сайт.

Тази вечер обаче един бивш представител на американската дипломация говори директно за ГЕРБ и за желанието на партията на Борисов да практикува “руския модел” в България. При това на фона на декларираното желание на бащата на този “руски модел” – Владимир Путин, да се върне на върха на властта в Кремъл.

Изглежда, че на американците вече им писнало от Борисов и от това да го бутат в правилната посока. А сега Пардю просто припомня публично “с кого си имат работа”. Защото бивши шпиони няма. Нали?





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1734101
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив