Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 06:54 - Бойко Борисов е споменат 872 пъти за 39 дни в печатните медии, отчита неправителствена организация
Автор: cnyyk Категория: Новини   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Фотограф: Анелия Николова

image

От 7 септември до 15 октомври името на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е споменато 872 пъти в печатните медии - пет национални и два регионални ежедневника. Това показват данните от медийния мониторинг по проекта "За демократични, прозрачни и честни избори", осъществяван от Института за социална интеграция (ИСИ), близък до БСП, и Фондация за европейски прогресивни науки - Брюксел.

Данните бяха представени от ръководителя на екипа за медиен мониторинг Стефан Георгиев. Битката за президентския пост и местните избори отново е засенчена от аурата на нашия премиер, коментира той резултатите от наблюдението, предаде БТА.

За изследвания период Сергей Станишев е споменат 204 пъти, Иван Костов - 119 пъти, Волен Сидеров - 111 пъти, а за Ахмед Доган е писано в 88 случая.

Името на Борисов е споменавано толкова пъти, колкото е общият сбор от всички останали отразявания на политически лидери, но не искаме да правим генерални изводи, че изборите са предрешени, посочи Стефан Георгиев. Отчитаме, че лидерът на ГЕРБ е и министър-председател и е нормално да бъде повече отразяван от останалите политици, обясни той.

За времето между 7 септември и 15 октомври ГЕРБ се е появявал в наблюдаваните печатни издания 1165 пъти, БСП - 692 пъти, "Синята коалиция" - 247 пъти, "Атака" - 244 пъти, ДПС - 233, и РЗС - 117 пъти.

От организацията са проследили и колко пъти кандидатите за президент, водещите политически сили и техните лидери са попаднали в централните емисии на четирите ефирни телевизии за същия период. Отново води премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който според данните е влязъл в централните емисии на телевизиите 41 пъти срещу три пъти за Сергей Станишев (БСП), посочи Стефан Георгиев.

Мониторингът е установил още, че социалистическата партия е споменавана 20 пъти, а ГЕРБ - 16. Останалите парламентарно представени политически сили: "Синята коалиция" - 5 пъти, ДПС - 4 пъти, а "Атака" и РЗС - по 3 пъти.

Най-отразявана е кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова - осем споменавания в новините. Двойката кандидати на БСП за президентските избори Ивайло Калфин - Стефан Данаилов - пет пъти, Алексей Петров - Николай Георгиев - два пъти, а Меглена Кунева - Любомир Христов - веднъж.

От Института за социална интеграция отчитат също, че по традиция преди избори в медиите се изреждат екстрасенси, астролози, нумеролози, които твърдят, че заради харизма или разположението на планетите даден кандидат ще спечели вота на избирателите.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729686
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив