Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 21:58 - Преди Коледа хора си продават косите за храна
Автор: cnyyk Категория: История   
Прочетен: 961 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Дни преди Коледа по улица “Св. Преображение” в София с наведен поглед върви Татяна. Ръцете й са в джобовете, в които стиска с любов две отрязани плитки. Едната е нейна, а другата - на дъщеря й.

Секунди след това Татяна, която е родом от Русия, среща Иван, който е родом от Украйна. Съдбата ги събрала в един малък столичен фризьорски салон в кв. “Младост”, където ще се извършат множество необичайни търговски сделки.

Украинецът Иван изкупува български коси. Обикаля заедно с още две момчета от град Николаев и плаща за отрязани плитки.

“Добър ден. Това е мое и искам да го продам”, с треперещ глас казва Татяна. Иван взима найлоновото пликче, в което е навита на руло коса. Професионално разчепква косите, вади сантиметър, слага на кантар и отсича - 17 лв. Татяна е съкрушена от ниската цена. “Бях на 17, когато отрязах тази плитка, за да я пазя за спомен от най-хубавите ми години. Тогава все още живеех в Подмосковието. Родителите ми бяха живи. Имах много красиви и добри приятели.

Има много щастие в тези коси”, споделя Татяна. Въпреки ниската цена тя приема офертата. С надежда бърка в другия джоб и вади още едно пликче. Там е плитката на дъщеря й. Тя е по-голяма и по-руса, което означава повече пари. За нея обаче няма сделка, тъй като с нея е играно и космите са се оплели в киче. Татяна слага 17-те лева в портмонето си и тръгва навън. “Все пак ще има да взема нещо по така за празничната трапеза”, смърморва Татяна. Жената е пенсионер от една година. Дошла е в България преди 40 години и е работила дълго време в БТК.

“За десетина дни съм обиколил почти всички по-големи градове на България. Най-голям успех имахме онзи ден в Русе. Там изкупихме близо 2 кг коси. Най-лошо беше във Враца. Там идваха десетки хора, но с много къси коси, каквито не изкупуваме. Реже си косата и иска да му дадем 2 лв. Пък на мен за какво ми е? ”, споделя Иван. Той прави за трети път тур из страната. Повечето хора идват при него със старите си момичешки плитки, но не малко си режат косите и сега. Всички обаче по някакъв начин искат да спечелят малко пари, за да си купят храна.

Иван дава 150 лв. за килограм коса, дълга малко над 35 см. Килото на 50- сантиметровите коси може да достигне и 350 лв.

С добра цена и усмивка от фризьорския салон си тръгна Мария Ставрева. За плитката на нейната внучка, която тежеше 90 г, и бе дълга 50 см, жената получи цели 35 лв. “Много си ми е сладка, но внучката вече порасна. Що да седи в гардероба, след като мога да купя нещо с тези пари”, обясни Мария. Далеч по-тъжно от нея преживя раздялата с моминските си плитки 58-годишната медицинска сестра Надежда. Жената дълго време се въртеше около фризьорския салон преди да влезе. Плахо бръкна и извади косите, които е вяла до 30-ата си година. “Много спомени има. Много радости. Ма сега пуснаха много хубави бои и пак ще си докарам косите до това дередже. Поне като цвят. Като дължина няма да ми стигне животът”, смее се Надежда. За смелостта й да се раздели с част от спомените тя получава 22 лв., които стриктно слага в найлоновото пликче, в което доскоро бяха кестенявите й плитки.

Към човешката коса сега има голям интерес в богатите страни, където те се използват за производство на перуки, изкуствена коса и за удължаване.

Специалистите твърдят, че черна коса от Индия и Китай на пазара има много, но блонд и други светли цветове се ценят заради своята относителна рядкост и поради факта, че те са по-лесни за боядисване в естествен цвят.

Най-големият потребителски пазар е САЩ, където десетки хиляди салони за красота предлагат услуги за удължаване на косата. Според Great Lengths, италианска компания и основен доставчик за САЩ, пазарът в Америка за удължаване на коса е 250 млн. щатски долара годишно. Доставките на Belli Capelli от Русия са за около 16 млн. долара

Пазарът за коса не е нов, а през последното десетилетие той следва пътя на икономическото развитие на Западна Европа на 60-те. Но колкото повече русокоси жени в света се издигат по икономическата стълбица, толкова по-трудно става да се намират необезпечени блондинки, които искат да се разделят с косите си.

Иван споделя, че в Украйна вече трудно се намират дълги коси. Той и съдружниците му са обходили всяко едно кътче на родината си, за да търсят дълги руси коси. Сега са се насочили към България и Румъния. Работят и с вътрешни дистрибутори у нас. “Имаме много ваши хора, които, докато ни няма, търсят и купуват. Това са предимно циганите от Сливен, но те винаги ни предлагат много дълги и черни коси, а на нас такива не са ни необходими. За хубава дълга и бяла коса от старица давам наистина цяло състояние. Това са най-прекрасните коси”, с професионален плам казва Иван. Досега той е събирал до 20 кг коси на тур из България.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1729895
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив