Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 13:09 - Колкото по-малко пари имаме, толкова повече се интересуваме от доходите на другите.
Автор: cnyyk Категория: Други   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
1



  image

Хората са нещастни, когато другите печелят повече

Мащабно изследване сред 19 хиляди души от 24 европейски страни сочи, че 75% от европейците проявяват интерес към доходите на другите хора и това ги прави нещастни, намалява самооценката им и дори води до депресивни състояния. Хората от развиващите се страни по-рядко страдат от този комплекс за малоценност, но няма разлика в броя на мъжете и жените, които си умират да разберат колко печелят другите хора.

Оказва се, че колкото по-богат е човек, толкова по-малко се вълнува от това колко пари имат другите. Бедните, от друга страна, постоянно сравняват доходите си с тези на по-богатите от тях, вместо да намерят начин и те да печелят повече пари.

Най-пагубно е сравнението с финансовото положение на съученици, състуденти и приятели. Това се дължи на факта, че в един етап от живота тези хора са имали равен старт и успехът им означава, че са по-кадърни и по-компетентни.

Постоянните сравнения с другите имат само негативни последици, смятат психолозите. Това води до неувереност и невъзможност да направим реална оценка на финансовото си състояние. По този начин пропускаме възможности за реализация, докато си губим времето в завист и самосъжаление.
Специалистите съветват да се опитваме да постигнем повече, абстрахирайки се от успехите на хората около нас. По този начин ще се чувстваме по-удовлетворени и пълноценни.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cnyyk
Категория: Новини
Прочетен: 1733822
Постинги: 657
Коментари: 502
Гласове: 485
Архив